ÅPNER OPP OM UKJENT DRAMA: – JEG KJENTE SKAM

Åpner opp om ukjent drama: – Jeg kjente skam

I slutten av april slipper den svenske skistjernen Ebba Andersson selvbiografien «Från OS-storm till VM-guld».

I boken kommer hun med refleksjoner rundt treningen og helsen sin, samt hvordan det å miste menstruasjonen har påvirket prestasjonene hennes.

Det var etter OL i Beijing i 2022 at 26-åringen fikk seg en vekker. I mesterskapet ble det ingen individuelle medaljer, til tross for at Andersson hadde slått alt av personlige rekorder i oppkjøringen til sesongen.

Det fikk hun til å undre over hvorfor hun ikke presterte bedre. Etter OL-sesongen gjorde hun en skikkelig selvransakelse, og det var da det gikk opp for henne.

Les også: Sår tvil om Johaug: – Det sier noe

Noe måtte gjøres

Hun hadde ikke tatt landslagslegen beskjed om at hun hadde hatt verdier som pekte mot overtrening helt siden 2021. I tillegg var det flere år siden hun hadde hatt mensen.

– Første gang den ikke kom reagerte jeg. Det var litt rart. Men jeg forsto at det skjer med mange eliteidrettsutøvere, det er en naturlig mekanisme hvis man presser kroppen hardt, så jeg fant aksept i det. Ingen mensen, ikke noe rart. Jeg klarte å trene, jeg trodde jeg spiste det jeg trengte og jeg fortsatte å utvikle meg, sier Andersson i et intervju med Aftonbladet i forbindelse med bokslippet.

UTFORDRINGER: Ebba Andersson forteller om utfordringer knyttet til menstruasjonen. Foto: Harald Steiner (Bildbyrån)

Den svenske skiløperen skjønte hun måtte ta grep. Hun bestemte seg for at hun skulle få til kostholdsbiten bedre, samt få tilbake mensen.

Hun bestilte time til ernæringsrådgiver og gynekolog, og hun snakket i timevis med sin mentale trener. Hun forsto at det ikke var treningen som gjorde at hun ikke presterte enda bedre, det var alt det andre.

Andersson ble mer bevisst på kostholdet sitt, og det tok ikke lang tid før det ga avkastning. Bare noen måneder senere fikk hun mensen tilbake.

– Det at jeg fikk mensen tilbake var det samme som at kroppen var på rett spor, tenkte jeg. Men det tok mer tid enn det. Vi sjekket andre verdier som ikke responderte like raskt, så det måtte ta mer tid. Jeg ville trene hardt, men ikke dumdristig, sier hun.

Les også: Frida Karlsson om konkurrenten: – Da hadde jeg strøket med

– Har kjent på skam

Andersson lot det gå noen måneder til, og da var verdiene mye bedre. Men det var først da hun fikk spent på seg skiene og startet på VM-sesongen 2022/23 at hun skjønte at alle puslespillbrikkene hadde falt på plass.

Da begynte Andersson å tro på at VM-gull var oppnåelig for alvor. Og senere den sesongen fikk hun drømmen sin oppfylt.

Hun tok gull på 15 km skiathlon i VM i Planica, og fulgte opp med et nytt gull på tremila på slutten av mesterskapet.

GULL: Ebba Andersson kunne juble for to gull under VM i Planica. Foto: Petter Arvidson (Bildbyrån)

Les også: Reagerer på Johaug: – Hvorfor skal hun det?

26-åringen håper at hennes åpenhet om menstruasjon og kosthold kan inspirere yngre skiløpere. Hun har selv kjent på skam rundt dette.

– Jeg skal gjøre et forsøk i alle fall. Når jeg ikke hadde mensen i perioder kjente jeg litt på skam. Eller jeg aksepterte det selv om det var spørsmålstegn ved om jeg var på rett plass i helsestatusen. Det var så lett å vinke det bort, for treningen var kjempebra og jeg følte meg sterk. Det er bedre at vi normaliserer og at det blir flere som snakker om mensen, sier Andersson.

Samtidig legger ikke hun skjul på at det også er negative sider med å ha mensen som toppidrettsutøver. Andersson forteller at hun i perioder også har opplevd skikkelige menssmerter.

Hun er likevel klar på at det er bedre enn å miste menstruasjonen helt.

– Jeg har vært på den andre siden og vet at det er verre.

Andersson har også levert gode resultater i sesongen som hun nettopp har lagt bak seg. Det ble to verdenscupseire og flere pallplasseringer. Neste år er hun blant de største favorittene under VM i Trondheim.

2024-03-28T14:13:00Z dg43tfdfdgfd