FORELDRENE STUSSER OVER 19-åRINGENS MATVANER: – UNORMALT

Foreldrene stusser over 19-åringens matvaner: – Unormalt

TABELLTIPS ELITESERIEN:

12.-plass: Sandefjord

KURBADHAGEN (Nettavisen): Dagens to treningsøkter er allerede gjennomført når Vetle Walle Egeli (19) møter Nettavisen over en kopp kaffe i Kurbadhagen.

I likhet med vårsola som brer seg over hvalfangerbyen denne marsdagen var 19-åringen et lysglimt i fjorårets Sandefjord-sesong, som i kjent stil endte med at Hans Erik Ødegaards menn unngikk nedrykk på hengende håret.

Venstrebacken har ståltroen på at Sandefjord ikke vil måtte kjempe med nebb og klør for å unngå nedrykk i den kommende sesongen.

– Det ser veldig spennende ut! Vi bygde et veldig godt fundament i fjor. Forskjellen i år fra tidligere sesonger er at vi har klart å beholde en god del av den elleveren vi hadde i fjor, så det ser veldig bra ut, sier Walle Egeli til Nettavisen.

Dere ser alt av OBOS-ligaen, samt en rekke kamper fra Eliteserien hos Nettavisen på Direktesport.

Han har allerede rukket å bli en sentral spiller for de blåkledde, men er klinkende klar på at det harde arbeidet kun har begynt.

– Jeg har jo høye ambisjoner, jeg skal ikke legge skjul på det. Og jeg er overbevist om at det krever at jeg jobber mer enn resten, forteller Walle Egeli.

SER FREMOVER: Vetle Walle Egeli har store mål og drømmer for fremtiden. Foto: Jesper Horsinek (Nettavisen)

– De syns det er unormalt

19-åringen forteller om en hektisk treningshverdag med klubben, i tillegg til at han forsøker å få inn ekstra styrketreninger eller egentrening nede på «løkka».

Erling Braut Haaland har satt standarden for mange unge fotballspillere, og vist hvordan man kan trene seg til toppen. Jærbuen har også vært åpen om at han har et enormt fokus på hvilke matvarer han putter i kroppen.

Den siste tiden har også Walle Egeli blitt mer bevisst på hvordan kostholdet hans påvirker prestasjonene hans ute på banen.

– Jeg er ikke helt på Haalands nivå, men jeg prøver å spise så bra som mulig. Mutter'n og fatter'n kaller meg «snål» på grunn av noen av matvalgene mine, ler han.

– Hvilke matvalg snakker vi da?

– Det er lite brød og sånt da …. Mye skinke. Mye kjøtt. De ser på det som litt unormalt kanskje, men jeg prøver å lære av de som kan det.

– Er ikke det mer en typisk styrkeløfter-diett enn en fotballspiller-diett?

– Jo, hundre prosent! Så når kampene begynner og det er ordentlig tung belastning så må jeg jo få i meg mer karbohydrater, smiler Walle Egeli.

SIUU: Det ble med den éne scoringen mot Rosenborg forrige sesong. I år satser han på flere. Foto: Christoffer Andersen (NTB)

Etter å ha byttet fra sentral midtbane til venstreback sementerte Walle Egeli startplassen i Sandefjord-elleveren forrige sesong. Det resulterte i en scoring og fire målgivende pasninger.

Inn mot sesongen har 19-åringen satt seg et tydelig mål om å doble antall målpoeng, og er såpass sterk i troen på at han får det til at han kommer med en klar oppfordring til de som spiller Eliteserien Fantasy:

– Jeg sjekket hva jeg kostet på Fantasy i går, og det var 4,5 millioner. Det er et røverkjøp. Det er et ran, rett og slett, så det er bare å få meg inn, gliser Walle Egeli selvsikkert.

Enormt konkurranseinstinkt

På veien til toppfotballen er det én som har vært viktigere enn noen andre: Hans to år yngre bror Sindre, som også er profesjonell fotballspiller og nylig har tatt steget opp i a-lagstroppen til Nordsjælland.
Brødreparet har tilbrakt utallige timer på fotballbanen sammen. Storebror Vetle tildeler det enorme konkurranseinstinktet de begge har store deler æren for at de begge kan leve av idretten de elsker.
– At vi begge har så stort konkurranseinstinkt som vi har, har nok en del av æren og. Gud så mye krangling og kriging det har vært opp gjennom årene, men det har gjort oss bedre til syvende og sist.

KONKURRANSE: Vetle forteller at han og broren Sindre kan konkurrere i absolutt alt. Foto: Jesper Horsinek (Nettavisen)

19-åringen forklarer at han og broren kan krangle om absolutt alt; fra hvem som er best i fotball til hvem som får den beste plassen i sofaen.

Han forklarer samtidig at rivaliseringen mellom han og broren er mer enn bare den klassiske «søskenkjeklingen».

– Jeg ville rangert oss høyere enn det. Det er et konkurranseinstinkt på begge, og spesielt han, som er så enormt. Hvis jeg slår han så blir han så forbanna at det er dårlig stemning i flere dager fremover. Selv om det sikkert har vært en belastning for mamma og pappa, så er jeg glad for at det har vært som det har vært, ler Walle Egeli.

Én ting skal han ha på det rene: Han er klokkeklar på hvem han mener er best i fotball:

– Det er meg! Vi skal ikke ha noe tull her i media nå, det er ikke snakk om. Det er meg, jeg slår han i alt, gliser han.

Sikter mot toppen

Kun noen få timer før Walle Egeli møter Nettavisen hadde han fått den knusende beskjeden om at han ikke var tatt ut til U21-troppen for den kommende landslagssamlingen.

Fredrik Oppegård (PSV) og Mathias Løvik (Molde) ble foretrukket foran Walle Egeli. 19-åringen forteller at konkurransen er knallhard, men er likevel fast bestemt på at han skal lykkes på det aller høyeste nivået.

– Hvis Norge kommer til VM i 2026, er du med på flyet da?

– 2026 er ikke lenge til, det er bare to år det … Jeg sier nei, men så er jeg med i EM i 2028, slår 19-åringen selvsikkert fast.

LANDSLAGSERFARING: Vetle Walle Egeli har rik erfaring med å spille med flagget på brystet fra U-landslag. Foto: Matthew Mirabelli (Bildbyrån)

Også på klubbfronten har han store ambisjoner. Venstrebacken har som mål å spille i en av topp fem-ligaene; og spesielt én klubb er hevet over de andre.

Walle Egeli er født inn i en Liverpool-familie, og har som sin fremste drøm å spille i den røde drakten.

Han fikk seg dermed et realt sjokk da Jürgen Klopp tidligere i år ut av det blå annonserte at han er ferdig som Liverpool-manager etter sesongen.

– Først så trodde jeg ikke på det. Jeg fikk en snap med et bilde av den nyhetsartikkelen, og jeg trodde ikke på det, sier Walle Egeli, og fortsetter:

– Det var rett etter en trening, også var det flere av gutta på laget som også sa til meg at Klopp hadde gitt seg. «Det kan ikke stemme», tenkte jeg da. Også fant jeg jo ut at det stemte etter hvert, det var blytungt assa. Det er trist, rett og slett.

19-åringen tenker seg lenge om før han svarer på om det kunne vært aktuelt å signere for rivalen Manchester United dersom tilbudet en dag skulle komme.

– Da skal det være tynt med andre tilbud rundt omkring. Men man vet jo aldri, det er nok av eksempler på andre spillere som har vært store supportere av en klubb og så gått til rivalen. Solskjær for eksempel. Man sier jo ikke nei hvis det er eneste muligheten liksom, men jeg sier ikke ja heller, gliser Walle Egeli.

Overganger i vinter:

INN:

Wally Njie (tilbake fra Ørn Horten etter lån)

Christopher Cheng (Arendal)

Beltran Mvuka (Sotra)

Andreas van der Spa (Sogndal)

Marcus Melchior (Skeid)

Loris Mettler (Raufoss)

Darrell Tibell (IFK Norrköping, Sverige)

Stian Kristiansen (Bodø/Glimt)

Eman Markovic (lån fra IFK Göteborg, Sverige ut sesongen)

Maudo Jarjuè (IF Elfsborg, Sverige)

UT:

Sander Moen Foss (Lillestrøm)

Jeppe Kjær (tilbake til Bodø/Glimt etter lån)

Franklin Daddys Boy Nyenetue (Kristiansund)

Lars Markmanrud (kontrakt utgått, Jerv)

Youssef Chaib (kontrakt utgått)

Mats Viken (kontrakt utgått)

Fredrik Pålerud (kontrakt terminert)

Jørgen Kili Fjeldskår (Fram Larvik)

Jesper Taaje (Strømsgodset)

Keanin Boya Ayer (Næstved, Danmark)

Gilbert Koomson (Hapoel Petah Tikva, Israel)

Thorleif Andreas Ramstad (Kvik Halden)

Sandefjords treningskamper:

Sarpsborg 08 – Sandefjord 2–0

Sandefjord – Moss 2–3 (Darell Tibell)

Lillestrøm – Sandefjord 2–2 (Jakob Dunsby, Alexander Ruud Tveter)

Sandefjord – Raufoss 0–2

Sandefjord – Ranheim 2–2 (Sander Risan, Alexander Ruud Tveter)

Fredrikstad – Sandefjord 2–0

Strømsgodset – Sandefjord 0-3 (Fredrik Berglie, Filip Ottoson, Jakob Dunsby)

2024-03-26T09:08:00Z dg43tfdfdgfd