THUY TIEN (27) HAR SENDT UT 100 JOBBSøKNADER: – DEMOTIVERENDE

Thuy Tien (27) har sendt ut 100 jobbsøknader: – Demotiverende

– Det er frustrerende å ikke komme til intervjudelen engang. Jeg har fått ti avslag og har blitt «ghostet» av resten. Jeg vet at jeg presterer mye bedre når jeg faktisk får snakke med noen.

Thuy Tien Nguyen (27) fra Sandnes har en bachelor i Music Business Management fra Høgskolen i Innlandet. Hun har alltid drømt om å jobbe med musikk, men til tross for bachelorgraden har hun vært arbeidsledig i to omganger, forteller hun til Nettavisen.

Les også:

Les også: Karl (21) kan snart bli hjemløs: – Har lett siden april

– Uventet

Sandnes-kvinnen flyttet til Oslo i løpet av sommeren 2022, for å jobbe som Marketing Manager i en oppstartsbedrift innen musikkteknologi, «Sparwk».

– Dette var min første faste jobb i bransjen, og jeg hadde store forventninger og forhåpninger. Men selskapet måtte legge ned drift i januar i fjor. Vi ble permitterte da, og jeg fikk et oppsigelsesbrev i mai 2023, forteller hun.

Like etter fikk hun en 100 prosent stilling hos Platekompaniet, men jobben varte ikke lenge før hun ble sagt opp i april i år på grunn av nedbemanning.

Les også:

Les også: Sliter på boligmarkedet: Dette tror hun er årsaken

– Det var veldig kjipt og uventet. Dette var en jobb jeg hadde satset på skulle vare lenger. Det var veldig kjipt å dra fra en jobb jeg faktisk likte, sier hun og legger til:

– Jeg prøver ganske hardt å ikke la det påvirke meg, men det er vanskelig. Det var ingenting som indikerte dette.

PÅ JOBB: Thuy Tien på jobb hos Platekompaniet. Foto: Privat

Les også:

Les også: Mangedobler tomatprisen i norske butikker

Søkt siden februar

27-åringen forteller til Nettavisen at hun begynte å søke på jobber etter at hun mottok oppsigelsesbrevet fra Platekompaniet i februar.

Hun har søkt jobber innen markedsføring, administrasjon og til og med i servicebransjen.

– Jeg sender flere søknader i uken. Jeg tror jeg til sammen har sendt omtrent 100 søknader. Jeg har kun vært på ett intervju, som egentlig var en uformell prat, innrømmer hun.

Nguyen begynte å dele hverdagen sin som jobbsøker på TikTok for å hjelpe seg selv med motivasjonen, i tillegg til å lære seg sosiale medier bedre.

– Jeg var veldig demotivert og nedfor da jeg ble arbeidsledig. I utgangspunktet ønsket jeg å bli bedre i noe, derfor startet jeg å filme hverdagen min som arbeidsledig. Jeg ble overrasket da jeg begynte å motta meldinger og kommentarer fra folk som er i samme livssituasjon, sier hun.

Les også:

Les også: Rema 1000 skrudde opp prisene – så snudde de

– Jeg er mer motivert og optimistisk nå enn jeg var før. Det er likevel trist å se at så mange sliter med å få seg jobb, legger hun til.

Oppnåelige mål

Psykolog ved Cura Helse, Lars Gregorius Røv, forklarer at arbeidsledighet kan ha negativ effekt på psyken.

– Det er ikke bare selve arbeidsledigheten som kan påvirke, men også om man er sykemeldt, det kan også ha negative effekter. Hvis man ikke er tilbake i arbeid etter tre måneder, kan det for eksempel gå utover helsen, motivasjonen og identiteten, sier han.

Røv spesialiserer seg i metakognitiv terapi og klinisk voksenpsykologi. Han understreker at det er viktig med små, oppnåelige mål i hverdagen.

– Det å nå mål skaper mestringsopplevelser, selv om målet er ikke er stort. Og å være på vei mot et mål skaper mening og motivasjon. Her anbefaler jeg å lage en plan, gå en tur eller skrive en søknad. Det viktigste er å være fornøyd med det du har gjort. Hvis du har et stort mål du ønsker å oppnå, del det opp i mindre deler, sier psykologen.

MESTRINGSFØLELSE: Å være på vei mot et mål skaper mening og motivasjon, mener psykolog Lars Gregorius Røv. Foto: Privat

Les også:

Les også: Kritiserer flyplasspriser: – Blodpris

Økning i arbeidsledighet

Tall fra NAV viser en økning i arbeidsledighet i juni. 70.200 personer er registrert som helt ledige eller på tiltak hos NAV. Det er 800 flere enn forrige måned og utgjør 2,4 prosent av arbeidsstyrken.

Økningen er størst blant personer i 30- og 40-årene.

Kristin Kvanvig, avdelingsdirektør i NAV Arbeids- og velferdsdirektoratet, påpeker at det kan være krevende å holde motivasjonen oppe når det tar lang tid å få en jobb. Hun understreker viktigheten av å lage en plan, opprettholde gode rutiner og ikke gi opp.

– Vær aktiv, utnytt kontaktnettverket ditt og opparbeid deg erfaring som kan være nyttig å ha på CV-en, for eksempel frivillig arbeid eller engasjement i foreninger eller organisasjoner, sier hun.

Kvanvig forteller at de som er i en vanskelig situasjon bør registrere seg som arbeidssøkere hos NAV.

Les også:

Les også: Ekspert om Harris: – Neppe populær i Russland

– Da kan vi sammen med arbeidssøkeren vurdere situasjonen og hva den enkelte trenger hjelp til, legger hun til.

GODE RUTINER: Kristin Kvanvig, avdelingsdirektør i NAV Arbeids- og velferdsdirektoratet. Foto: Nav

2024-07-25T20:43:08Z dg43tfdfdgfd