DETTE ER «EMALJE-KILLER» NUMMER EN: – STYR UNNA

Dette er «emalje-killer» nummer en: – Styr unna

Om du elsker smågodt, men også setter pris på et pent smil, bør du følge nøye med nå. TikTok-tannlegen Petter G. Johnsen advarer mot én type smågodt. På sin konto Tanndoktor, forteller tannlege Johnsen om hvilket påskegodt som dreper emaljen på tennene dine – og på sikt gjør dem styggere.

– Veldig mye surt godteri skader emaljen, sier tannlege Johnsen i TikTok-videoen.

Og emaljen er vev som er den store beskytteren av selve tanna. Den er to millimeter på det tykkeste. Men får du syreskader på den, blir den tynnere., sier Johnsen til Nettavisen.

– Emaljen er en krystall som løser seg opp når den utsettes for sure ting. Den får man aldri tilbake igjen. Det er skrekkelig, advarer tannlegen overfor Nettavisen.

Det er emaljen som gjør at tennene er hvite, forklarer Johnsen.

– Tannbeinet under er gulere i farge og jo tynnere emalje du har, desto mer av det gule skinner gjennom. Det er ikke estetisk pent om syreskadene får stå lenge.

Varseltrekant

Den kjente TikTok-tannlegen med 32.800 følgere sier at syreskader er et stort tannhelseproblem blant unge.

– Unge mennesker skjønner ikke hvor skadelig det kan være for tannhelsen på sikt og tenker kanskje at det er greit fordi «alle har det».

En stor andel unge har syreskader, sier Johnsen, og viser til flere undersøkelser. To større, norske studier viser at 38 prosent av norske 16-åringer og 59 prosent av 16-18-åringer har syreskader.

– Kan emaljen forsvinne?

– Emaljen kan forsvinne helt. Da kommer du inn til et sensitivt vev som kalles tannbeinet. Det vevet er mer sensitivt og kan ise, og er seks til åtte ganger så mykt som emalje. Tannbeinet går mye raskere å slite det ned. Det mange ikke vet er at når du mister høyden på et tann, så skjer det noe med bittet ditt. Jo lavere tanna blir, desto mer krevende blir det å gjenskape bittet ditt. Det er både tidkrevende og kostbart.

Dette med syreskader er og kommer til å bli et ganske stort tannhelseproblem, påpeker Johnsen

GODT SMIL: Tannlege Petter Gjessing Johnsen vil ikke ødelegge all påskemoro, men sier til Nettavisen at du kan begrense antallet syreangrep på emaljen, som er det tannvevet som gjør at du har fine, hvite tenner. Foto: Privat

Syrebad for tennene

Og dette skyldes altså inntak av sure drikker og godteri. Og påskegodteriet er en real rotbløyte i syre.

– Det skyldes blant annet at det inneholder surhetsregulerende midler som E296, sier Johnsen til Nettavisen.

Dette er eplesyre, som brukes mye i surt smågodt, ofte sammen med sitronsyre.

– Det ideelle for tennene er en nøytral pH på 7. All mat og drikke som gjør pH-en lavere enn 5,5 vil kunne føre til syreskader. Da gjelder det å gjøre dette tidsvinduet så kort som mulig, forklarer Johnsen.

– Hvis du sammenligner det å spise surt godteri med å drikke brus, så er det to forskjellige ting når det kommer til syreskader. Hvis du kun drikker brus, bruker du ikke tennene til å tygge. Men når du spiser godteri, så bruker du tennene aktivitet, noe som kan være langt mer skadelig for tannemaljen, sier tannlegen i videoen.

Konklusjonen er like sur som smågodtet. Surt godteri dreper emaljen på tennene dine. Og det kan være verre enn å drikke sure drikker.

Les også: Advarer mot å putte denne i munnen

PRISKRIG-TAPEREN: Nettavisen har skrevet om butikkenes priskrig på godteri. Men den største taperen er muligens emaljen på tennene dine. Foto: Mariam Butt

Vin er også en tannversting

Og det stopper egentlig ikke der. For også mer «voksne» godsaker, som vin, utsetter tennene dine for syreskader.

– Mye av det som er gøy, er dessverre ikke så bra for tennene. Vin er også surt. Særlig syrlig hvitvin kan holde pH-en lav over tid.

Men vi må ikke slutte å spise smågodt og drikke brus og vin. Vi kan heller spise det på en smartere måte.

– Det handler om mengden. Er du en person som både er glad i smågodt og drikker halvannen liter Pepsi Max om dagen, så blir det mye. Litt godteri er bra. Man må kose seg.

Jo flere syreangrep du får på tennene, jo verre er det. Spis heller godis og brus over kortere tid i stedet for å småspise og nippe til brus.

– Spiser du litt godteri klokken to og drikker brus klokken fire og godteri igjen klokka seks, har du utsatt tennene dine for tre syreangrep. Det er bedre å redusere antallet syreangrep per dag.

Les også (pluss-sak): Test av elektriske tannbørster: – Denne ville jeg kjøpt

Tanndoktorens råd

  • Unngå å pusse tennene rett etter at du har spist for da er emaljen myk. Da kan du pusse vekk et tynt lag av emaljen.
  • Minimer tiden du bruker på å drikke en brus. Drikk brusen i løpet av et tidsvindu.
  • Sukkerfrie drops og tyggis er bra.
  • Skyll munnen med vann.
  • Liker du brus, så drikk den mens du spiser.

2024-03-29T15:29:14Z dg43tfdfdgfd