UNNSKYLD, HVA TENKTE DU På HER?

Unnskyld, hva tenkte du på her?

(Sandefjords Blad): En stille søndag formiddag høres ærfuglen utenfor Fruvika på Vesterøya i Sandefjord. Et par hvitkinngjess flyr forbi og horisonten gir det hele uendelighetens perspektiv, men midt oppe i alt dette:

Sigarettsneiper og flere ugjendrivelige svimerker etter engangsgrill?

Det er faktisk verre enn den gangen Utenriksdepartementet plasserte en av verdens mest sjeldne mingvaser i en trapp slik at den ble brukt som askebeger. Vasen ble antatt å ha en verdi på mellom 50 og 100 millioner kroner i 2022.

Begge deler er uerstattelige og må tas godt vare på for ettertiden. Men mens mingvasen nå er plassert og godt beskyttet i monter på Nasjonalmuseet, ligger våre svaberg og vakre natur fortsatt ubeskyttet og til fri benyttelse av alle som vil.

Men det krever vett og forstand.

For ansvaret for å ta vare på verdiene for oss selv og ettertiden er like fullt til stede.

Ingenting er som å legge ryggen til et mykt og varmt svaberg etter sommerbadet, men det er også en geologisk formasjon som er ganske unik.

Det har nemlig tatt minst 40 istider gjennom 2,5 millioner år å utforme det helt unike skjærgårdslandskapet som vi ikke bare liker – men som vi elsker.

Så tar det altså 15 minutter med pølsegrilling å ødelegge et svaberg. Bålet sprekker opp fjellet og etterlater stygge merker – som nok blir værende til neste istid. Det samme svaberget blir kanskje ikke ødelagt av en enkelt sigarettsneip og annet søppel, med mindre det da starter en skogbrann.

Men forsøpling ødelegger naturen og det vi oppfattet som mest verdifullt med våre friområder.

Og tar du en tur ut til friområdene dukker det stadig opp bokser, flasker, sneiper og annet søppel. Så da er vi tilbake til utgangsspørsmålet, du som stumpet røyken i svaberget ved Fruvika og lot søppelet ligge igjen – hva tenkte du på?

Ville du ha brukt det dyreste og fineste du eier som askebeger?

Det tviler jeg sterkt på.

Les også: Ran i en høyresving

Les også: Å gå tur uten å være bekymret for å bli jaget av hunder

2024-05-09T15:54:49Z dg43tfdfdgfd