TJUE åR SENERE KOMMER HAN TILBAKE På SINE KOMMENTARER: KOMIKEREN BEKLAGER

Å offentlig innrømme feilene dine er aldri trivielt, spesielt når disse feilene har forårsaket skade. Dette er steget tatt av Laurent Baffie, en komiker kjent for sine ufiltrerte intervensjoner på 2000-tallet. Gjest i showet "Quelle époque!" 12. april 2025 tok han seg tid til å se tilbake på kommentarene han kom med tidligere, spesielt på showet "Tout le monde en parle", arrangert av Thierry Ardisson. Laurent Baffie innrømmer nå at noen sexistiske vitser får ham til å skamme seg.

Gårsdagens humor, dagens sår

På fransk fjernsyn på 2000-tallet spilte Laurent Baffie en veldig spesiell rolle: rollen som mavericken som presser, provoserer og håner uten begrensninger. Ved siden av Thierry Ardisson var han ansvarlig for å "spøke" gjestene, ofte med skarpe, noen ganger ydmykende og sexistiske bemerkninger. Hvis denne humoren virket akseptert på den tiden, til og med applaudert, fremstår den i dag i et helt annet lys.

I showet «Quelle époque!» nevnte komikeren en sekvens som skilte seg ut for ham: en samling vitser rettet mot unge sangere, som han beskrev som «svake byttedyr». "Det er ting som gjør meg skamfull," betrodde han rett ut. Han forklarer at i motsetning til sin tidligere sidekick Thierry Ardisson som mener at man «aldri skal be om unnskyldning», mener han tvert imot «at man bør be om unnskyldning når man gjør feil». Et standpunkt som står i kontrast til tausheten eller begrunnelsen som offentligheten for ofte er vant til i disse sakene.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=e14cJHr8Sfc[/embed]

Lara Fabian-saken: offentlig skade, sen bevissthet

Laurent Baffie siterer spesielt minnet om hans oppførsel overfor sangeren Lara Fabian, under hennes opptreden på settet i 2005. Hun var målet for hån sentrert rundt hennes fysiske utseende og vekt, til det punktet at hun nylig beskrev denne opplevelsen som «den verste opptredenen på fransk TV».

I et intervju som ble sendt i mars 2024 på showet "Clique", vendte den belgisk-kanadiske sangeren tilbake til denne smertefulle episoden, og fordømte det hun opplevde som et reelt angrep på hennes integritet: "Det er virkelig å angripe sjelen, den fysiske integriteten til noen" . Dette mediecomebacket har utvilsomt bidratt til å gjenopplive komikerens minner og anger, som nå innrømmer «å ha vært slem og ikke særlig subtil». "Vi tillot oss andre ting, spesielt med kvinner," innrømmer han i dag. Dette er en viktig anerkjennelse i en tid hvor mange kjemper for at humor ikke lenger skal tjene som et alibi for undertrykkende eller stigmatiserende ytringer.

En helsebringende utvikling i synet på humor

Laurent Baffies tale er en del av en bredere bevegelse: talen om å stille spørsmål ved tidligere tiders humormodeller. Komikeren angrer ikke på endringen, snarere tvert imot. «Det er en logisk progresjon», sier han og viser til en tid da enkle vitser ofte gikk foran respekt.

Gjennom hans ord er det ikke bare en personlig mea culpa, men også en form for kollektiv invitasjon til å reflektere over hva vi synes er morsomt – og under hvilke forhold. For hvis humor forblir et rom for frihet, kan ikke denne friheten eksistere uten ansvar for ikke å skade, for ikke å forsterke sexistiske, rasistiske eller diskriminerende stereotypier. Vi kan ikke gå tilbake, men vi kan velge å gjøre det bedre, fra og med i dag.

2025-04-15T07:32:16Z