«STJåLET»-REGISSøREN: – VI HAR OPPLEVD RASISMEN

– Vi opplevde det faktisk midt under innspillingen, sier Elle Márjá Eira til TT.

I «Stjålet», Netflix-filmen som bygger på svenske Ann-Helén Laestadius' prisvinnende roman med samme navn, blir veslejenta Elsa vitne til hvordan en av stedets ikke-samiske menn hogger ned reinkalven Nástegulla – og truer henne til taushet.

Elsa vokser opp og blir reindriftsutøver, slik hun alltid har ønsket, men rasismen og mistroen fra omgivelsene og reinsdyrene som forsvinner er en evig skygge over tilværelsen. Det samme er psykisk sykdom og trusselen fra den voksende gruvedriften.

– Historien er basert på virkeligheten. De som eier filmens lille, hvite reinkalv Nástegallu har som reinflokk i Jokkmokk-området, oppdaget under innspillingen at noen hadde drept et av dyrene deres og de fant en slakteplass. Det var tøft, sier Elle Márjá Eira.

Både hun og Elin Oskal føler et stort slektskap med historiens Elsa.

– Jeg tror vi kunne vært Elsa begge to, sier Eira, mens Elin Oskal legger til at mange samiske kvinner har opplevd mye av det filmens Elsa opplever.

– Det var veldig personlig og jeg tror mange samiske kvinner kommer til å kjenne seg igjen, sier Oskal.

«Stjålet» er begges langfilmdebut. Det er ikke noe lite prosjekt heller – filmen har Netflix-ressurser i ryggen, og deler av innspillingen foregikk med tusenvis av reinsdyr midt på kaldeste vinteren.

– Jeg forfrøs nesen da jeg kjørte skuter uten vindskjerm i 40 minus. Men det er slik livene våre er, det er ingen glitter og glamour, sier Elin Oskal.

«Stjålet» har global Netflix-premiere 12. april.

(©NTB)

2024-04-12T12:50:04Z dg43tfdfdgfd