NY BANEHEIA-SAK I GANG – 24 åR ETTER DRAPENE

– Ikke skyld, svarte Jan Helge Andersen da han ble spurt av tingrettsdommer Tor Christian Carlsen om han erkjenner skyld etter tiltalen for drapet på Sløgedal Paulsen.

Den 43 år gamle tiltalte satt framoverlent med foldede hender da han svarte dommeren.

Tiltalen mot Andersen går ut ifra at Baneheia-drapene ble begått av ham, og at han handlet alene. Den tiltalte bestrider begge disse punktene, og holder fast på forklaringen om at kameraten Viggo Kristiansen var med og deltok i ugjerningene.

I Sør-Rogaland tingrett i Sandnes skal tiltalen mot Andersen behandles gjennom hele åtte uker. Etter det innledende spørsmål om skyld begynte aktoratet å legge fram sin side av saken. 

Motstridende forklaringer

Historien bak er velkjent, og saken har preget Kristiansand og Norge i nesten et kvart århundre: 19. mai 2000 var Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) på badetur i Baneheia-området i Kristiansand. De ble lokket til et mer avsidesliggende og tilvokst område, der de ble voldtatt, drept og skjult i terrenget.

Andersen og Kristiansen har motstridende forklaringer om hendelsene, og Andersen pekte ut Kristiansen som hovedmann da saken opprinnelig gikk for retten i 2002. Andersen ble da dømt til 19 års fengsel for voldtekt og drap på Sørstrønen og medvirkning til voldtekt på Paulsen, mens Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap på begge.

Andersen ble prøveløslatt i 2016, mens Kristiansen fikk straffesaken sin gjenopptatt i 2021 og ble prøveløslatt samme år. I 2022 fikk Kristiansen sin renvaskelse og ble frifunnet for drapene. Han har hele tiden hevdet at han er uskyldig – og ikke var til stede under drapene. Jan Helge Andersen ble tiltalt for drapet på Paulsen i januar i år.

– Trodde de fikk sannheten

– Vi har snakket om saken og gått gjennom de viktigste spørsmålene. Han håper og tror det blir en ryddig og ordentlig prosess, og det er vel det viktigste for alle, sa Andersens forsvarer Steinar Holden på vei inn i retten.

Også foreldrene til de to jentene er til stede i retten sammen med bistandsadvokater.

– Det har vært mange år, hvor de først hadde to dommer fra tingrett og lagmannsrett, hvor de trodde at de fikk sannheten om hva som hadde skjedd med jentene. Så ble det noen litt roligere år før disse gjenopptakelsesbegjæringene kom, sier bistandsadvokat Audun Beckstrøm. 

Viggo Kristiansen skal vitne i rettssaken etter hvert. Inntil videre får ikke han følge rettssaken i salen.

 

(©NTB)

2024-04-16T07:44:14Z dg43tfdfdgfd