LøRDAG ER DET SáMI GRAND PRIX – ARTIST MENER SVERIGE KAN LæRE AV NORGE

– Jeg håper man vil satse mer på samisk musikk i Sverige. Dette med at den samiske melodifestivalen sendes på SVT er ikke bare en trend, og man bør våge å legge ned mer ressurser i samisk musikk og artister, sier Dear Sara ifølge SVT.

Sara Kristina Nutti, som hun egentlig heter, kom helt til finalen i den svenske Melodifestivalen med sangen «The Silence After You», og hun gjester et av SVT Plays forhåndsprogram viet Sami Grand Prix (SGP).

Første gang

For første gang skal den svenske kringkasteren direktesende Sami Grand Prix. Men mens NRK sender konkurransen i sin hovedkanal påskeaften, går sendingen i Sverige på sidekanalen SVT24. 

Ifølge SVT er andelen samiske artister som er kjent utenfor Sápmi, i Sverige betydelig lavere enn det tilsvarende i Norge, hvor Mari Boine, Isák og Keiino har fått et stort publikum også i majoritetsbefolkningen. 

– Vi må nok gjøre leksene våre bedre, medgir musikkjournalisten Tina Mehrafzoon i Sveriges Radio.

Hun innrømmer at dette er en scene hun ikke overvåker så mye som hun burde.

– Må komme fra toppen

Ole Máhtte Gaup, som sammen med Keiinos Fred Buljo utgjør hiphopgruppen Duolva Duottar, er norsk programleder for Sami Grand Prix. Oppgaven deler han med svenske Natalie Carrion, og han sier som gjest i sistnevntes forhåndsprogram:

– I Norge har vi samiske artister som har ført til at andre kan nå ut. I Sverige har man veldig dyktige samiske artister og samme muligheter, men dette handler om å ha det med i sin strategi og si man skal løfte samisk musikk. Det må komme fra toppen og nedover.

To klasser

Det er Samisk musikkfestival som arrangerer SGP i Kautokeino lørdag 30. mars. NRK produserer direktesendingen, med SVT som medprodusent. Det konkurreres i to klasser, tradisjonell joik og moderne, ny musikk, ifølge NRK

– Vi er veldig godt fornøyd med årets deltakere. Det er nye, men også etablerte artister som har valgt å være med. For oss betyr det alt at Sámi Grand Prix er den scenen som motivere artister til å begynne å skrive og synge på samisk, sier prosjektleder Ann-Irene Buljo i NRK i en uttalelse.

Sangfinalistene er Ánndaris Rimpi, Cecilia Dyrøy, Hanna Nutti, Ingá Máiiá, Johánas Nutti Lampa og duoen Sivvu. Joikefinalistene er John Steinar Baal, Lávre Johan Eira, Máret Inger Gaup Skum, Máret Rávná, Nils Ove Kuorak og Simon Issát Marainen.

 

(©NTB)

2024-03-28T08:07:31Z dg43tfdfdgfd