KATY PERRY TILBAKE FRA VERDENSROMMET? HVA DENNE VANVITTIGE REISEN SKJULER

14. april 2025 forlot Katy Perry jorden i noen minutter. Ombord på en Blue Origin-kapsel deltok popikonet i en suborbital flytur kun kvinner, den første på mer enn seksti år. Selv om arrangementet vakte fascinasjon og nysgjerrighet, klarte det ikke å gi opphav til kritikk, spesielt på grunn av dets økologiske fotavtrykk. Hva avslører denne virvelvindturen om romturismens ambisjoner og dens motsetninger?

Et 100 % kvinnelig oppdrag, mellom symbol og kommunikasjon

Organisert av Blue Origin, romselskapet grunnlagt av Jeff Bezos, samlet denne ellevte bemannede suborbitale flyturen seks kvinner med profiler like forskjellige som de var høyprofilerte. I tillegg til Katy Perry inkluderte mannskapet Lauren Sánchez, journalist og partner til Jeff Bezos; Gayle King, TV-vert; Aisha Bowe, tidligere NASA-ingeniør; Amanda Nguyen, kvinners rettighetsaktivist; og Kerianne Flynn, filmprodusent.

Oppdraget hadde en sterk symbolsk betydning: Det var den første eksklusivt kvinnelige romflukten siden den sovjetiske kosmonauten Valentina Tereshkova i 1963. En måte for Blue Origin å "skape historie samtidig som den fremhever inkludering, i et felt historisk dominert av menn" .

En intens opplevelse ... men kort

Flyturen, utført av New Shepard-raketten, varte i drøyt 11 minutter. Etter en vertikal start fra Vest-Texas passerte kapselen Karman-linjen, som ligger i en høyde av 100 kilometer og betraktet som den symbolske grensen til verdensrommet. I noen øyeblikk kunne passasjerene oppleve vektløshet og observere jordens krumning før kapselen falt ned, bremset av fallskjermer og en retro-propulator.

Da hun kom tilbake, skjulte ikke Katy Perry følelsene sine. "Å gå ut i verdensrommet var utrolig," sa hun til journalister. Artisten fremførte til og med "What a Wonderful World" under flyturen, et nikk til skjønnheten i verden sett fra verdensrommet. Hun beskrev opplevelsen som "svevende", og fremkalte en følelse av å gi slipp. "Det viktigste er ikke meg. Det er å skape plass for de neste kvinnene," la hun til.

En personlig drøm... og et familieoppdrag

I flere intervjuer, spesielt med ELLE magazine , forklarte sangeren at dette eventyret også hadde en personlig betydning. Hun sa at hun ønsket å inspirere datteren Daisy og oppmuntre henne til å tro på drømmene sine. Før avgang sa hun at hun så tegn i navnet og formen på kapselen, med kallenavnet Tortoise, som kallenavnene hennes mor. Ved landing kysset hun symbolsk bakken og holdt en tusenfryd.

Denne poetiske flukten maskerer imidlertid ikke virkeligheten: til tross for dens følelsesmessige innvirkning, forblir denne flukten forbeholdt en velstående elite. Selv om Perry har indikert at hun ble invitert av Blue Origin, vil standardkostnaden for en slik reise være mellom $1,2 millioner og $1,3 millioner per person, ifølge flere bransjeeksperter. Nok til å gi næring til debatter om romturismens tilgjengelighet og legitimitet.

Stadig sterkere miljøkritikk

Utover den tekniske og mediemessige bragden, ble denne flyturen sterkt kritisert for sin miljøpåvirkning. Ifølge økonom Lucas Chancel genererer hver passasjer på denne typen flyreiser omtrent 429 tonn CO2, et tall som representerer nesten 200 ganger det årlige karbonavtrykket anbefalt av IPCC for å overholde Parisavtalen.

Dataene har ført til en bølge av raseri på sosiale medier. Kjendiser som Emily Ratajkowski, Olivia Wilde og Olivia Munn har uttrykt sin uenighet med det de ser på som en visning av egoisme koblet fra nåværende økologiske nødsituasjoner. "Se på tilstanden i verden. Hva skal du gjøre der oppe for å forbedre den her nede?" , lanserte Olivia Munn.

Kritikken strekker seg til Blue Origins egen modell, som, til tross for at de hevder å bruke «rent» drivstoff og er avhengig av gjenbruk av utstyr, ikke har klart å overbevise observatører som er mest følsomme for klimaspørsmål.

Et teknologisk utstillingsvindu, men til hvilken pris?

Bak mediedekningen av flyturen ligger en nøye planlagt kommunikasjonsstrategi. Ved å ta med kjente personligheter om bord, søker Blue Origin å gjøre romturisme ønskelig, til og med legitim. Den "feminine og inkluderende" vinkelen svarer på en sosial forventning, samtidig som den får oss til å glemme – i det minste midlertidig – de etiske, økologiske og sosiale grensene for denne nye luksusgrensen.

Katy Perry-saken legemliggjør disse paradoksene: en karismatisk stjerne som bærer et budskap om håp, men også et utstillingsvindu for en verden der tilgang til verdensrommet fortsatt er et spørsmål for milliardærer og privilegier.

Katy Perrys romreise samlet alle ingrediensene i en moderne fortelling: en berømt kvinne, en barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse, et kvinnelig mannskap og futuristisk teknologi. Men utover de spektakulære bildene og oppriktige følelsene, reiser denne flyturen spørsmål. Kan vi feire erobringen av verdensrommet uten å stille spørsmål ved konsekvensene her på jorden? Hvem eier stjernene – og til hvilken pris blir de rørt i morgen?

2025-04-15T11:32:24Z