JEG SKULLE øNSKE AT DETTE VAR EN SPøK

Jeg skulle ønske at dette var en spøk

Det er ikke overraskende at atter en gjeng med kjendiser, som vi liker, ønsker å kapitalisere på følgerskaren sin.

Ifølge TV 2 skal trioen «forbløffe moteverdenen» med golfklær, og det er tre ting jeg reagerer på her.

IKKE IMPONERT: Trenger vi mer klær nå? spør Kornelia Minsaas. Foto: Privat

Tjener fett

For det første: Trenger vi egne klær til golf?

Klesbransjen har vært eksepsjonelt god til å begrense plaggs bruksområder i mange år. Det er fullt mulig å svinge golfkølla ikledd tenniscaps, turshorts, løpegenser og vindjakke, sist jeg sjekket.

Kommersielle aktører tjener fett på å lansere klær som skal brukes i gitte anledninger. Spesielt når det støttes opp av media, motemagasiner og influencere som skape trender og behov.

Heldigvis er klær mer allsidige enn hva en kynisk bransje hjernevasker oss til å tro.

Les også: Trenger vi egne klær til golf?

Ukritisk pressedekning

For det andre, så er det vanskelig å skille mellom folk vi digger og deres kommersielle intensjoner.

Når forbildene våre lanserer produkter er det så klart gøy å støtte dem. Derfor kjøper vi klær og merch, som hettegenser fra Oskar Westerlins Bgt5, fargerikt tøy fra Helene Olafsens DAAE, «SAS Plus»-merch fra Karpe, badedrakt fra Sigrid Bonde Tusviks AIX eller Astrid S Swim Club. Og dette er bare en brøkdel av kjendiser som selger klær og andre produkter.

Spørsmålet er bare: Hvor mye klær, fra kjendiser vi liker, skal vi fylle klesskapene våre med? Hvor ofte vil vi bruke det, og hvor lenge vil vi eie det?

Når jeg sjekker nettbutikken fasangolf.no er det lite «forbløffende mote» å finne, som TV 2 ga oss forventninger om. Blant det lille utvalget finner vi helt vanlige T-skjorter og capser i bomull med logo på, til 400 små kroner. Dette har Ramm, Ylvisåker og Næss utrolig nok fått pressedekning på, helt ukritisk av VG og TV 2, og andre kjendiser som promoterer vennene sine.

I artiklene om lanseringen står det ingenting om hvor golfklærne produseres, og når jeg forsøker å finne informasjon på produktsidene, må jeg utrolig nok sende en mail til Eco Concepts for å få svar.

Jeg er lei av å lese ord som «sustainability» og «responsibility» uten noe konkret informasjon. For alt vi vet, sitter humortrioen hjemme og broderer logo på alt de selger til fansen sin. Men med stor sannsynlighet produseres nok plaggene av arbeidere med lav timelønn, som lager lignende plagg til aktører rundt om i verden.

Les også: Slutt å kjøpe kinesisk ræl som ødelegger miljøet

Sløseri av egne penger

For det tredje, så kommer det 90.000 nye tonn med nye klesplagg til Norge hvert år.

Gjennomsnittsnordmannen har over 350 plagg i garderoben sin, og kaster attpåtil ni kilo med klær og sko i restavfallet årlig. Hvorfor skal vi eie og kaste så mye? Hvorfor fornyer vi garderoben vår så ofte?

Har det med kvaliteten å gjøre, eller at vi kanskje ikke hadde behov for en «forbløffende» T-skjorte spesialdesignet for golf likevel?

Spontane behov fører ofte til sløseri av egne penger og jordas ressurser.

Jeg liker Morten, Bård og Gaute, men det er lov å forvente mer av forbildene sine. Dette er ikke særlig revolusjonerende, og jeg skulle ønske de brukte påvirkningskraften sin til noe større enn å tjene penger på salg av enkle klær til lojale fans. Og så håper jeg at fansen tar en gjennomgang i klesskapet sitt, og ser om de allerede har klær de kan bruke til golf, før de handler.

Nordmenn er glad i unikt utstyr til enhver anledning, men av og til kan man faktisk bruke samme plagg på golfbanen som man gjør hjemme, på trening eller på tennisbanen.

Les også: Brukthandel har blitt et ran

2024-04-11T07:28:44Z dg43tfdfdgfd