COMEBACK FOR TOR MIKKEL WARA? SJOKK OG VANTRO

Comeback for Tor Mikkel Wara? Sjokk og vantro

(Avisa Oslo): Tor Mikkel Wara (59) har varslet han er kandidat til førsteplassen på Fremskrittspartiets liste i Oslo ved stortingsvalget neste år.

Dersom han virkelig blir valgt på nominasjonsmøtet, vil en så profilert kandidat garantert bidra til mer oppmerksomhet rundt valgkampen i Oslo.

Det var VG som kunne bringe denne nyheten mandag.

Ble jeg – som har kjent Wara i over 30 år – overrasket?

Til de milde grader, må jeg innrømme.

Måtte gå av

Jeg var helt sikker på at Waras politiske karriere var over, for godt, da han ble nødt til å gå av som justisminister den 29. mars 2019, etter et snaut år i jobben, under helt usedvanlig spesielle omstendigheter:

Hans daværende samboer hadde 14. mars blitt pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), siktet for selv å ha tent på sin egen bil noen dager før. I noen måneder hadde det kommet en rekke trusler mot justisministerens eiendom. Etter kort tid ble samboeren også siktet for disse forholdene.

Daværende statsminister Erna Solberg uttalte at pågripelsen og mistankene «kom som et sjokk på hele regjeringen». På alle oss andre også, vil jeg tilføye.

Tor Mikkel Wara var en slags barne- og ungdomsstjerne da han først ble kjent på andre halvdel av 1980-tallet. Selv om han er fra Finnmark, ble han allerede i 1987 ble han valgt inn i Oslo bystyre. To år senere ble han valgt inn på Stortinget fra Oslo, der han umiddelbart ble partiets finanspolitiske talsperson. Han gikk i denne perioden for å være den daværende partileder Carl I. Hagen lytter aller mest på.

Les også: Dette er totalt uakseptabel oppførsel

Meldte seg ut

Men det skulle ikke Wara:

Raskt ble det en splittelse mellom liberalistene og høyrepopulistene i partiet. Carl I. Hagen sto et sted midt imellom og prøvde holde partiet samlet, men under det legendariske landsmøtet på Bolkesjø – raskt omdøpt til «Dolkesjø» – våren 1994 tok Carl I. Hagen parti mot liberalistene.

Kort tid etter varslet Wara at han ikke tok gjenvalg til Stortinget, og meldte seg deretter ut av partiet.

Først da Frp fikk ny leder, Siv Jensen, over ti år senere, returnerte Wara til partiet, nå som en uformell rådgiver i kulissene, etter hvert mer og mer til stede. Ved valgene i både 2009 og 2013 var han en sentral rådgiver for Siv Jensen.

I hele denne perioden var Wara en kjent informasjonsrådgiver for blant andre Geelmuyden & Kiese og First House.

Det ble enorm oppmerksomhet rundt hans store rikspolitiske comeback i 2018. Dagens partileder Sylvi Listhaug hadde blitt tvunget til å gå av som statsråd fordi et flertall i Stortinget hadde sagt at de ville stemme for et mistillitsforslag mot henne.

Siv Jensens grep overrasket alle. Alle justisministrene til Frp som gikk i baret en etter hadde blitt en offentlig vits og lite heldig for partiets omdømme.

Les også: En nesestyver fra Frp må svi ekstra for Støre

Offensivt valg

Wara ble oppfattet som et offensivt valg. Og populært. Innad i Frp ble han ønsket velkommen tilbake som om han var en bortkommen sønn, som han vel også var. Men Wara var også populær og respektert i andre partier.

I Stortinget dempet konfliktnivået rundt justissaker seg merkbart med en gang Wara hadde satt seg på taburetten.

Til VG vil ikke Wara uttale seg om saken som gjorde at han måtte gå av. Paret bor ikke lenger sammen.

I januar 2021 ble samboeren dømt til ett år og åtte måneders ubetinget fengsel for angrep på demokratiet, brannstiftelse og trusler. Hun var også tiltalt for trusler mot daværende beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og hennes mann Christian Tybring-Gjedde.

Sistnevnte er i dag Frps eneste stortingsrepresentant fra Oslo, og er dermed nettopp den som må vike plassen dersom Waras kandidatur skal bli noe annet enn en fjerne drøm. Kommer Christian Tybring-Gjedde (60) til å trekke seg? Han har ikke sagt noe om det offentlig.

Les også: Skjønner ikke hva Mehl holder på med

Sittet fem perioder

Neste år har han sittet på Stortinget i fem perioder, siden 2005, altså i snart 20 år. Det mangler ikke på de i Oslo Frp som synes at det er lenge nok, og at det til og med er lenge siden det var lenge nok.

I intervjuet med VG sier Wara at han kun er interessert i førsteplassen. Det er jo litt friskt, onde tunger vil kanskje også si at det er noe arrogant? Jeg er spent på hvordan grasrota i Oslo Frp kommer til å se på dette kandidaturet framover.

Jeg har grunn til å tro at lanseringen av Wara har vært planlagt en stund. Wara er i dag partner i kommunikasjonsbyrået First House. Der jobber det flere fremtredende Frp-folk, som tidligere statsråd Jon Georg Dale og tidligere statssekretær Ole Berget. Han har nok hatt god hjelp.

Jeg vil også tro at heller ikke Siv Jensen eller en annen veteran som Ketil Solvik-Olsen har noe imot dette comebacket.

Det er neppe heller ikke ufordelaktig at Oslo Frps superveteran Arve Lønnum nylig ble valgt til leder av Oslo Frp. Han er en gammel venn av Wara.

Og kanskje snakker Wara sant når han sier at han ikke har hatt noen kommunikasjon med partileder Listhaug om dette, men jeg vil bli svært overrasket hvis ikke noen gode hjelpere har hvisket henne noen ord i øret om dette prosjektet.

Går ned i lønn

Tidspunktet er også litt interessant. Det er tross halvannet år til neste valg. Her var det tydeligvis viktig å komme tidlig på banen. I fjor hadde Wara en inntekt fra First House på snaue tre millioner kroner.

Nå sier han at han om ikke lenge skal slutte å jobbe der for å drive valgkamp for seg selv på heltid. Det er et tegn på at mannen mener alvor.

Mens Oslo Frp tidligere var partiets beste fylke, har det gått betydelig nedover, særlig de siste ti årene. Jeg vil tro mange av Høyres velgere på Oslo vest kan være mer fristet av å melde overgang til Frp med Wara i front enn med Tybring-Gjedde. Og i Høyre har toppene ikke sagt noe offentlig om de ønsker gjenvalg, verken Ine Marie Eriksen Søreide, Nikolai Astrup, Heidi Nordby Lunde eller Mudassar Kapur, mens Mathilde Tybring-Gjedde har takket ja.

Med Tor Mikkel Waras lansering av seg selv ble plutselig den nasjonale Oslo-politikken mer spennende.

2024-04-16T19:05:28Z dg43tfdfdgfd