CHRISTIAN KROHG TIL PARIS: – EN NORSK ZOLA

Utstillingen vises på Musée d'Orsay, som i sin omtale beskriver Krohg nærmest som «en norsk Zola», med henblikk på forfatteren Émile Zola og hans sterke engasjement i blant annet Dreyfus-saken. 

Den norske maleren og journalisten (1852–1925) beskrives som en forkjemper for samtidens politiske og sosiale saker, der han skildret folks kår med dyp innlevelse: Arbeidsliv, fattigdom og urettferdigheten mot kvinner, ikke minst i romanen «Albertine», der en ung kvinne blir voldtatt av en politimann. 

– Ved å gjøre empati til en sentral del av arbeidet sitt lyktes han med å fange betrakterens oppmerksomhet for å oppnå sitt ideal: Å arbeide for menneskelig fremgang, heter det videre fra museet.

Utstillingen i Paris, som åpner 25. mars, ønsker gjennom å løfte fram Christian Krohgs naturalistiske og engasjerte arbeider, noe man mener gir et nytt perspektiv på norsk kunst fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Nasjonalmuseet i Oslo har lånt ut en rekke verk, blant dem «Albertine i politilegens venteværelse» (1885-87), «Kampen for tilværelsen» (1885) og «Maleren Oda Krohg» (1888). 

Dette er tredje gang Musée d'Orsay tar for seg norske kunstnere: I 2022 var det Edvard Munch og i fjor Harriet Backer. 

(©NTB)

2025-03-13T10:01:33Z