ALICE MUNROS DATTER: – MAMMA LUKKET øYNENE FOR OVERGREPENE

Søndag, få uker etter at Alice Munro gikk bort 92 år gammel, forteller datteren om de angivelige overgrepene i en kronikk i den canadiske avisen Toronto Star.

– Jeg vil at min fortelling skal være en del av fortellingen om min mamma, skriver Andrea Skinner.

Ni år gammel

Hun forteller at hun var ni år da overgrepene begynte og stefaren første gang krøp opp i sengen hennes. Det var sommeren 1976, da Alice Munro ikke var hjemme. 

Da Andrea Skinner var 25 år gammel fortalte hun moren om overgrepene, men Alice Munro valgte likevel å bli hos overgriperen fram til hans død i 2013. Datteren hevder moren mottok beskjeden «som om han hadde vært utro mot henne».

– Vi gikk tilbake til å late som om ingenting hadde skjedd.

Andrea Skinner brøt med moren da hun selv ble gravid i 2002 og ønsket å holde dem unna stefaren. 

Ble dømt

To år senere gikk Andrea Skinner til slutt til politiet da moren hyllet ektemannen offentlig i et intervju. Han erklærte seg i 2005 skyldig i seksuelt overgrep, ifølge The Guardian. Nå ønsker datteren at historien hennes skal være en del av forfatterens ettermæle.

– Da jeg gikk til politiet, var det for at jeg ville at det i offentlige papirer skulle finnes bevis for at jeg ikke fortjente det som skjedde meg. Men jeg vil også at min fortelling skal være en del av fortellingen om min mamma.

Da Alice Munro, som mottok Nobelprisen i litteratur i 2013, døde i mai i år, ble hun hyllet verden over – blant annet av Canadas statsminister Justin Trudeau. «Vår tids mester i novellekunst», het det da hun fikk prisen.

– Trenger tid

Ifølge Time rystes nå den litterære verdenen av Andrea Skinners historie. 

Historien later til å ha vært kjent, både i pressen og av forfatteren Robert Thacker – som i 2005 ga ut en kritikerrost Munro-biografi uten å ta med historien fordi han ikke ønsket å gå inn i «en sensitiv familiesak». Det bekreftet Thacker selv overfor avisen Globe and Mail i helgen. 

Den kjente bokhandelen Munro's Books, som forfatteren grunnla, sier i en uttalelse at de «helhjertet støtter Skinner», men at de trenger tid til å ta nyheten inn over seg og hva den vil innebære for arven etter Alice Munro.

En egen uttalelse fra Munro-familien, publisert samme sted, takker bokhandelens nåværende eiere for hvordan de er «del av helingsprosessen i vår familie». Alice Munro hadde døtrene Jenny, Sheila og Andrea med sin første ektemann James Munro, og alle har undertegnet.

(©NTB)

2024-07-08T10:06:01Z dg43tfdfdgfd