VIGGO KRISTIANSENS ADVOKAT: KAN BLI SøKSMåL MOT JAN HELGE ANDERSEN

Viggo Kristiansens advokat: Kan bli søksmål mot Jan Helge Andersen

SANDNES (Nettavisen): Tirsdag startet rettssaken mot 43-år gamle Jan Helge Andersen i Sør-Rogaland tingrett. Han står tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia-saken der også Stine Sofie Sørstrønen ble drept.

Dette skjedde etter at de to jentene først var blitt voldtatt.

Det var Andersen som i den opprinnelige Baneheia-saken snakket Kristiansen inn i saken, han måtte også sone nærmere 21 år i fengsel før han ble løslatt 1. juni 2021. I desember 2022 ble Kristiansen frifunnet i Baneheia-saken.

Les også: Fakta om Baneheia-saken

Derfor kan det bli søksmål mot Andersen

Torsdag starter Jan Helge Andersens forklaring i tingretten i Sandnes. Andersen svarte nei på skyldspørsmålet for drap på Lena da rettssaken startet tirsdag. I politiavhør har han gjentatte ganger fastholdt at det var Kristiansen som begikk det nå uoppklarte drapet.

Dette kommer han også til å forklare seg om fra torsdag.

Det er toppadvokaten Brynjar Meling som bistår Kristiansen i saken og han varsler at det kan bli tatt ut søksmål mot Andersen etter rettssaken, men at de vil avvente å se hva som kommer frem under hans forklaring.

VIGGOS ADVOKAT: Brynjar Meling er på plass i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes, som bistandsadvokat for Viggo Kristiansen. Foto: Cornelius Poppe (NTB).

– Om det blir søksmål eller ei, er noe vi må vurdere når vi har hørt Andersens forklaring. Det er på rene at en som blir hengt ut som draps- og voldtektsmann, men ikke er det, har krav på oppreisning, sier toppadvokaten og legger til:

– Så vi følger jo nøye med, men så må dette holdes opp mot Viggo Kristiansens behov for å bli ferdig med denne saken. Et eventuelt søksmål mot Andersen vil være en belastning for Kristiansen selv.

Les også:

Les også: Tidligere Dagbladet-journalist har stevnet Viggo Kristiansen for retten: Krever fire millioner

Meling sier også at det ennå er for tidlig å si noe om størrelsesorden på et eventuelt søksmål mot Andersen.

Nettavisen spurte Andersen om å kommentere et mulig søksmål mot ham, men han sier at det ikke er aktuelt for ham å besvare noen spørsmål nå.

HER KAN DU SE VIDEO OG HØRE OPPTAKET FRA AVHØR MED JAN HELGE ANDERSEN

Derfor krevde han 90 mill.

Kristiansen har allerede rettet et krav om erstatning mot staten etter at han sonet en lang fengselsdom som uskyldig. Kravet er på svimlende 90 millioner kroner. Nakenvisitasjoner i fengsel, negativ medieomtale og avslag på jobbsøknader er blant årsakene til gigantkravet fra mannen som er frifunnet i Baneheia-saken.

Tirsdag kunne hans advokat, Brynjar Meling, fortelle at hans klient får 55 millioner kroner i erstatning av Sivilrettsforvaltningen. Det var TV 2 som først meldte om denne nyheten tirsdag.

FORKLARING: Jan Helge Andersen (t. v.) starter sin forklaring torsdag. Her sitter han med sine to advokater. Foto: Tegning: Ane Hem (NTB).

Meling og hans klient er ikke fornøyd med dette beløpet. Han forteller til Nettavisen at de vurderer om de skal forfølge oppreisningen rettslig.

– Vi har landet på at vårt råd er at man bør gjøre det, fordi man ikke har fått fullt gjennomslag på de sentrale punktene, sier Meling.

Av erstatningen på 55 millioner kroner er 40 av dem oppreisningserstatning, altså erstatning for tort og svie. Dette er det største beløpet som er gitt i Norge i en straffesak. I tillegg fikk Kristiansen 15 millioner kroner for økonomiske tap, som tapt inntekt mens han har sonet, tap av fremtidig inntekt og tap av pensjonsopptjening. Det er Sivilrettsforvaltningen som bekrefter de mer konkrete tallene til VG.

I advokatens øyne gjenspeiler ikke de 55 millionene det presset Viggo Kristiansen har vært under.

– Oppreisningen burde vært høyere. Det er også gjort en rekke avkortninger på en del oppreisningspunkter som det ikke er grunnlag for. Særlig oppreisningsbeløpet burde vært høyere med tanke på den alvorlige krenkelsen har var utsatt for, og ikke minst med tanke på offentlige fordømmelse av ham gjennom en menneskealder.

Les også:

Les også: I dag starter saken mot Jan Helge Andersen – fastholder forklaringen om Baneheia-drapene

DREPT: Stine Sofie Sørstrønen (t. v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble åtte og ti år. Foto: PRIVAT

Historisk presedens

Meling har tidligere bekreftet at de har tatt utgangspunkt i oppreisningen til Per Liland som ble feilaktig dømt for to drap på 70-tallet. Liland sonet 14 år i fengsel og hadde en sikringsdom på ytterligere ni år. Høyesterett ga Liland oppreisning på 10 millioner kroner i 1995.

– Summen gjenspeiler ikke det presset som har vært på Viggo Kristiansen hvis man sammenligner med Liland-saken, sier Meling.

Kristiansen fikk et forskudd på 10 millioner kroner, etter at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) kom på banen. Meling roser henne for det og hinter til at hun har mulighet til å engasjere seg på nytt.

Les også:

Les også: Baneheia-rettssaken: Foreldrene gruer seg til å se og høre grufulle detaljer om drapene på barna

– Hvis dette havner på hennes bord, så antar jeg at hun ser hvilket ansvar staten har for at det gis full oppreisning til Viggo Kristiansen, sier Meling.

– Bør hun gripe inn?

Jeg tenker at det er et internt forhold mellom Sivilrettsforvaltningen, Justisdepartementet og statsråden, svarer Meling.

2024-04-16T16:38:03Z dg43tfdfdgfd