TOPPADVOKATEN BRYNJAR MELING REAGERER: VIGGO KRISTIANSEN Må SITTE TRE DAGER I VITNEBOKSEN

Toppadvokaten Brynjar Meling reagerer: Viggo Kristiansen må sitte tre dager i vitneboksen

SANDNES (Nettavisen): Tirsdag starter rettssaken mot Jan Helge Andersen i den nye Baneheia-saken. Andersen er tiltalt for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10) under særdeles skjerpende omstendigheter.

Det var 19. mai 2000 Lena og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. Drapene skjedde for å dekke over overgrepene.

I den opprinnelige Baneheia-saken ble Andersen dømt til 19 års fengsel i Agder lagmannsrett i 2002. Her ble han frikjent for drapet på Lena, men tilsto drapet på Stine Sofie.

SE VIDEO: Hør lydopptak fra politiavhør med Jan Helge Andersen

Les også: Fakta om Baneheia-saken

DREPT: Stine Sofie Sørstrønen og Lena (t. v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble bare åtte og ti år. Foto: PRIVAT

– Viggo Kristiansen har ikke noe å skjule

Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring i den opprinnelige saken, men ble løslatt 1. juni 2021 etter å ha fått saken gjenopptatt, etter å ha sittet nærmere 21 år uskyldig i fengsel.

I desember 2022 ble Kristiansen helt frifunnet i Baneheia-saken, men Andersen hevder fortsatt i dag at Kristiansen begikk ugjerningene sammen med ham.

Etter planen er det satt opp at Kristiansen må sittet i vitneboksen i tre dager på rad. Det er toppadvokaten Brynjar Meling som bistår Kristiansen i saken. Han reagerer kraftig på at det er satt av så lang tid til Kristiansens forklaring.

– Min klient er klar på at han ikke har noe å skjule. Han har aldri endret forklaring helt fra begynnelsen av saken. At det er satt av tre dager til ham i retten er for meg ubegripelig. Jeg kan ikke forstå hvorfor man trenger så lang tid. Kristiansen har tilbrakt noe tid med Andersen forut for de straffbare handlingene og er uskyldig i saken, sier Meling klart og tydelig til Nettavisen.

KRITISK: Toppadvokaten Brynjar Meling (arkivfoto). Foto: Terje Pedersen (NTB)

– Jeg vet ikke hvem som mener det skal være nødvendig at han sitter i vitneboksen i tre dager. Alle tekniske bevis utelukker ham fra åstedet, han vet ikke hva gjerningsmannen har foretatt seg der, Kristiansen er en mann som svarer kort, og det er ikke han som kan belyse det sentrale spørsmålet.

Riksadvokaten, landets øverste påtalemyndighet, droppet å tiltale Andersen for falsk anklage mot Kristiansen. Øvre strafferamme for grove tilfeller er ti års fengsel. Det er ventet at de heller ikke vil legge ned påstand om forvaringsdom, en tidsubegrenset straff som brukes på de verste forbryterne. Dermed risikerer Andersen bare to års fengsel dersom han skulle bli dømt i den nye Baneheia-saken.

Les også Slik ble Jan Helge Andersen grillet i politiavhør om Viggo Kristiansen

Nettavisen trenger tips fra publikum. Her kan du tipse vår journalist på mail, eller gjøre henvendelser gjennom kryptert kommunikasjon på Signal eller WhatsApp.

Dette kan bli problem for Andersens forsvarer

Nettavisen har vært i kontakt med Andersens forsvarer, stjerneadvokaten Svein Holden, han ønsker ikke å gi kommentarer før rettssaken.

Statsadvokat Andreas Schei skriver i en SMS til Nettavisen at det totalt er satt av to og en halv dag til Kristiansens forklaring.

– Men det er ikke sikkert vi trenger så lang tid.

Les også: Viggo Kristiansen fikk anonymt trusselbrev: «Jævla barnemorder. Alle som kjenner deg vet du er skyldig»

KLAR: Statsadvokat Andreas Schei har jobbet med Baneheia-saken i flere år (arkivfoto). Foto: Farid Ighoubah (Nettavisen)

Det kan ventes at spesielt Holden kommer til å grille Kristiansen i vitneboksen. Det går spesielt på relasjonen mellom Kristiansen og Andersen, og han vil også ventelig forsøke å så tvil om Kristiansen helt kan utelukkes å ha vært på åstedet under drapshandlingene og overgrepene av Lena og Stine Sofie.

Men uskyldspresumpsjonen kan sette kjepper i hjulene for Holdens forsvar. Både Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMD) slår fast at enhver har rett til å bli ansett som uskyldig inntil det motsatte er bevist.

– Både Riksadvokaten og Borgarting lagmannsrett slår fast at Kristiansen er uskyldig. Det er viktig å merke seg at lagmannsretten ikke frifinner med en begrunnelse om at det ikke er nok bevis til å felle ham, men at bevisene peker på at Kristiansen ikke har noe med dette å gjøre, sier Meling.

Les også: Jan Helge Andersen i politiavhør: Ber om tilgivelse for Baneheia-saken og snakker med Gud

GRILLET: Jan Helge Andersen i politiavhør 20. juni 2022. Her fortsatte han å hevde at Viggo Kristiansen var med på Baneheia-drapene. Foto: Illustrasjon: Sigrid Moe (Nettavisen)

Flere titalls vitner

Han understreker også at loven regulerer hvilke spørsmål Holden kan stille Kristiansen, og at han ikke er pliktig å svare på alt han blir spurt om.

– Kristiansen er trygg på at retten vil ivareta hans rettigheter som frifunnet og uskyldig på en god måte. Jeg har også tro på at påtalemyndigheten har riktig fokus, som dreier seg om å få fram at Andersens forklaring åpenbart er uriktig, slik Kristiansen har hevdet fra dag én.

Les også: Politiet gjennomførte tre hemmelige ransakinger hos drapssiktede Jan Helge Andersen

Les også: Opplysninger til Nettavisen: Politiet har funnet overgrepsmateriale på Jan Helge Andersens PC

Viggo Kristiansen har krevd staten for 90 millioner kroner i erstatning. Nakenvisitasjoner, medieomtale og avslag på jobbsøknader er blant årsakene til gigantkravet fra mannen som er frifunnet i Baneheia-saken.

PÅ ÅSTEDET: Jan Helge Andersen under en rekonstruksjon av saken i 2001. Foto: Politiet

Rettssaken i Sør-Rogaland tingrett i Sandnes er berammet fra 16. april til 7. juni, altså i overkant av sju uker. Det er kalt inn like i overkant av 50 vitner.

Disse skal forklare seg om kjennskap til Andersen, observasjoner som er gjort i og rundt Baneheia, åstedsgranskere er kalt inn, rettsmedisinere og eksperter på DNA skal også avgi forklaring i retten.

Det er spesielt DNA som står sentralt i saken. Det er funnet DNA på intime steder på begge jentene, både fremme og bak. I politiavhør har ikke Andersen kunnet gi en god forklaring på hvorfor det bare er hans DNA som er funnet, når han fortsetter å hevde at Kristiansen var med på ugjerningene.

2024-04-15T21:00:39Z dg43tfdfdgfd