TINA BRU: – DET VAR EN GIGANTISK NEDTUR

ABC Nyheter møter Høyre-nestleder Tina Bru (37) på Stortinget på en solfylt tirsdag i mars. Etter litt vandring i korridorene og en kort heistur, kommer vi frem til kontoret. På kontoret står det blant annet et gateskilt hvor det står «Bruveien», som er fra Brus hjemtrakter utenfor Stavanger.

Bru bor fortsatt i Stavanger, og pendler hver uke til Oslo.

Etter en vinter preget av plagiatsakene til Sandra Borch og Ingvild Kjerkol, må ABC Nyheter spørre om Bru er redd for at noen skal snoke i hennes bacheloroppgave fra 2012.

– Den er allerede snoket i. Den er klarert, sier Bru med et bredt glis.

Nå er 37-åringen klar for en rolig påske.

– Null, svarer hun kontant på spørsmål om hun har noen planer i påsken.

– Jeg gleder meg så mye til å ha null planer. Planen er egentlig bare å være i Stavanger. Det blir noen dager hjemme med familien.

IMG_1329

Tina Bru har gjort det hjemmekoselig på kontoret sitt på Stortinget.

– Har du noen påsketradisjoner?

– Nei, jeg er ikke noe særlig påskemenneske. Det nærmeste jeg kommer er at jeg kommer til å prøve å strekke meg til å lage påskeeggejakt for sønnen min. For det synes jeg var veldig gøy da jeg var liten selv, svarer Bru.

Hun forteller at hun spiller en del PlayStation, og at det går en del i Fortnite sammen med rådgiveren sin.

– Det er ikke så mye tid å spille når jeg er i Oslo på kveldstid, og så er det dessverre heller ikke så mye tid til det hjemme heller på grunn av barna. Men i blant får vi det til. Vi er ikke kjempegode, men vi har det veldig gøy. Vi hater å spille på søndager for eksempel, for da spiller alle de gode, sier Bru.

Hun trekker også frem spillene The Last of Us og God of War blant sine favorittene.

– Jeg gleder meg til det nye GTA kommer. Det blir gøy.

– Har vært tungt å stå i

Så litt over til politikken. Til tross for aksjesaken rundt Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes, har Høyre vært suverene på målingene i lang tid. Bru sier at borgerlig side kommer til å gå seirende ut av valget neste høst.

– Er du helt sikker på det?

– Man skal aldri være skråsikker, men målingene er bra for tiden. Det er mye som kan skje frem til valget selvfølgelig, men jeg tror vi stiller sterkt. Jeg tror folk ønsker seg en regjering som er opptatt av å la folk få bestemme mer i sine egne liv. I tillegg tror jeg at folk ikke synes at dagens regjering styrer godt nok.

Bru er klokkeklar på at Solberg kan bli statsminister neste år, til tross for stormen rundt henne og ektemannen i fjor høst.

IMG_1332

– Jeg tror folk blir litt lei av å se en regjering som prioriterer å gå bakover i tid, sier Tina Bru.

– Ja, det kan hun. Det er opp til det norske folk å bestemme. Hvis det norske folk virkelig mente at hun ikke kan bli statsminister igjen, så hadde ikke målingene sett ut som de gjør.

– Hvordan har saken påvirket Høyre internt?

– Det har vært tungt å stå i. Det er ikke noe hyggelig, verken for Erna personlig eller for Høyre som parti. Det har vært vanskelig, men jeg opplever at miljøet innad i partiet er veldig godt. Jeg synes vi har håndtert saken på en god måte.

– Er befolkningen lei regjeringen?

– Det kan jo se litt sånn ut, ler Bru, før hun raskt legger til:

– De har ikke styrt landet så veldig lenge, egentlig. Og så er det ingen tvil om at de har hatt mange vanskelige saker å håndtere, som hadde vært vanskelige for enhver regjering. Jeg tror folk blir litt lei av å se en regjering som prioriterer å gå bakover i tid og prioriterer penger på ting som folk ikke opplever som viktig i hverdagen sin, sier Bru og sikter til opprettelser av nye politikontor og tvangsoppløsning av fylker.

Ernas arvtaker?

Bru har sittet på Stortinget siden 2013 og vært nestleder i Høyre siden 2020. I dag er hun finanspolitisk talsperson i Høyre. Hun var også olje- og energiminister mellom januar 2020 og og høsten 2021.

Men 37-åringen har ingen spesielle ambisjoner for fremtiden.

– Jeg føler jeg allerede har nådd langt forbi de ambisjonene jeg en gang så for meg var mulig.

– Vil du bli Høyre-leder en dag?

– Jeg har ikke et klart svar på det, jeg har aldri planlagt politisk karriere. Jeg har bare tatt de mulighetene som har dukket opp, og det har jeg tenkt til å gjøre så lenge jeg synes det er gøy. Det er også liten tvil om at det å være partileder krever enormt mye, det er en helt sinnssyk jobb. Jeg synes det er fint å være nestleder, rett og slett, svarer Bru.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Høyre legger frem alternativt statsbudsjett for 2024

Tina Bru vil ikke svare direkte på om hun vil bli Erna Solbergs arvtaker, og understreker at hun trives godt i nestlederrollen.

De siste årene har det vært en rekke uheldige oppslag i pressen om politikernes pendlerboliger, habilitet og plagiering. Bru er krystallklar på at dette går utover tilliten politikerne hos befolkningen.

– Utad ser det ut som vi er en kollektiv gruppe som hever oss andres regler og lover. Det er selvfølgelig skadelig for tilliten. Jeg tror også media spiller en rolle i dette, gjennom at veldig små ting blir blåst opp til å bli veldig store, sier Bru.

Hun frykter også at befolkningen kun får med seg overskrifter i en hektisk hverdag og at detaljer går tapt.

– Da sitter man kanskje igjen med et inntrykk av at flere enn som det faktisk er realiteten har gjort noe som er kritikkverdig. Til syvende og sist er det vårt ansvar å unngå disse tingene.

– Jeg ble veldig nedtrykt

Høsten 2022 fikk Bru selv varsel om pendlerbolig-skattesmell. Samme høst ble saken lagt bort av Skatteetaten.

– Da jeg fikk det varselet ble jeg veldig nedtrykt, for jeg visste at jeg ikke hadde gjort noe feil. Jeg visste også at det kom til å ordne seg til slutt. Det handlet egentlig bare om å gi informasjon for å opplyse saken, som de ikke hadde på det tidspunktet de sendte varselet.

Videre forteller Bru at det i den perioden var trykk på at politikere skulle stå frem om de fikk varsel om skattesmell. Hun sier at hun havnet i en situasjon hvor hun ble nødt til å stå frem med varselet.

– Det smertet meg veldig, fordi jeg visste at saken kom til å bli lagt vekk. Men jeg visste også at ingen kom til å få med seg det. Jeg tenkte at alle kommer til å anta at jeg har gjort noe jeg ikke skulle gjort, og det er belastende å stå i en sånn situasjon. Det er sikkert mange som har glemt den saken nå, men jeg kommer aldri til å glemme det. For meg handlet det om at det satte hele min integritet i tvil. Det er tungt å leve med som politiker, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Valg på landsmøtet til Høyre

Høyres ledertrio Tina Bru, Erna Solberg og Henrik Asheim under partiets landsmøte i 2022.

– Hva er det beste med å være politiker?

– Det er hvor privilegert man er når jobben din egentlig bare er å være ute og treffe folk. Vi skal lytte til folks bekymringer, og prøve å gjøre Norge til et bedre sted. Du sitter i en helt unik posisjon til å faktisk gjøre noe med alle de tingene som du mener ikke fungerer godt nok.

– Og det verste?

– Det verste er at du ikke alltid får gjort noe med problemene i samfunnet, det kan være ganske frustrerende. Derfor synes jeg at det ikke er noe gøy å være opposisjonspolitiker, at man må sitte å se andre styrer landet i en retning man mener er feil. På et personlig plan vil jeg kanskje si at det verste er når du er i en situasjon som meg, hvor du bor et helt annet sted i landet med familie og må pendle frem og tilbake.

Bru er gift og har to barn på henholdsvis ett og fem år.

Klar beskjed fra Erna

Hun trekker også frem at man som politiker må gjøre pinlige ting av og til.

– Man blir litt herda til slutt. Og så er kanskje ikke jeg den politikeren som lar meg lokke ut på mest mulig sprell. Men jeg har jo gjort noen flaue ting, blant annet stått på skateboard mens NRK filmer, eller danse jenka.

– Vi må ikke heller glemme dansen regjeringen hadde under pandemien?

– Det er litt fristende å svare at det er det verste med å være politiker, jeg kommer aldri til å komme over den dansen, ler Bru.

– Det er også flaut at sønnen min synes det er veldig gøy, så han vil veldig ofte spille av den. Det var ingen kjære mor da vi skulle gjøre det der. Det hadde Erna bestemt, og hele regjeringen fikk marsjordre om å stille opp.

Se video: Her danser Solberg-regjeringen

– Hva er din største opptur som politiker?

– Det må nok bli den perioden jeg fikk lov til å være statsråd. Det var utrolig gøy. Det var en del av de tingene vi gjorde da som har kjempestor betydning, og som jeg for alltid vil ha navnet mitt på. Det er veldig kjekt å tenke på. For eksempel var det jeg som la frem saken om at Norge skulle investere i et stort karbonfangst og lagringsanlegg, som jeg mener er veldig viktig for framtiden, sier Høyres nestleder.

– Blir du statsråd igjen høsten 2025?

– Det er det bare Erna Solberg som kan svare på, er politikersvaret fra Bru.

– Hva er din største nedtur som politiker?

– Jeg vil jo si at det varselet fra Skatteetaten, og at det ble en stor mediesak, var en gigantisk nedtur.

Høyres landsmøte 2023
Tina Bru med sin nyfødte datter Kitty på Høyres landsmøte på Gardermoen i mars i fjor.

– En røff start på livet hennes

I oktober 2022 var Bru gravid og ble sykmeldt etter en kontroll på sykehuset. Bru fikk alvorlig svangerskapsforgiftning og fødte to måneder før termin.

– Det var en veldig tung periode, og det kom rett etter at skattesaken hadde lagt seg. Det var et røft halvår, for å si det sånn. Det å bli syk i svangerskapet, med alt det medfører av bekymringer både for deg selv og barnet ditt, var tungt. Det gjorde jo at tiden etter at datteren min ble født også var ganske tung, for hun var prematur. Det var en røff start på livet hennes, forteller Bru.

Høyre-politikeren ønsker også trekke frem en positiv ting med opplevelsen.

– Når du gjennomgår sånne ting, så får du som politiker virkelig se det systemet som vi snakker om på makronivå, på et mikronivå. Jeg fikk oppleve hvordan nyfødtintensiven fungerer, og jeg fikk oppleve hvordan det er å bo på et sykehus i en måned og være pasient.

2024-03-27T06:20:17Z dg43tfdfdgfd