SLIK BLE JAN HELGE ANDERSEN GRILLET I AVHøR OM VIGGO KRISTIANSEN

Slik ble Jan Helge Andersen grillet i avhør om Viggo Kristiansen

18. oktober 2021 går Jan Helge Andersen inn på Politihuset i Oslo for å bli avhørt i den nye Baneheia-etterforskningen. Her blir han blant annet gjort kjent med at det er straffbart å forklare seg falsk slik at andre blir beskyldt for straffbare forhold.

Dette blir han også gjort kjent med i senere avhør med politiet.

På dette tidspunktet er Viggo Kristiansen løslatt fra fengsel etter å ha fått saken sin gjenopptatt. I desember 2022 ble han frifunnet i Baneheia-saken (se faktaboks under).

Les også: Fakta om Baneheia-saken

UKJENT GJERNINGSMANN: Stine Sofie Sørstrønen (8, t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble voldtatt og drept 19. mai 2000. Formelt står drapet av Lena med «ukjent gjerningsperson» i dag. Foto: Privat

HER KAN DU SE VIDEO OG HØRE OPPTAKET FRA AVHØR MED JAN HELGE ANDERSEN

Slik ble Jan Helge Andersen grillet i avhør

Selv om Andersen er gjort oppmerksom på at det er ulovlig med falsk anklage fortsetter han å snakke Kristiansen inn i saken. I avhørene forklarer han at det er Kristiansen som var hovedmannen, hvordan Kristiansen angivelig lokket ofrene Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) med å få dem til å lete etter noen kattunger i skogen og hvordan de var to om å begå overgrepene og drapene av de to jentene.

Ifølge Nettavisens opplysninger forklarte Andersen i avhøret i oktober 2021 at han bare var «etterdilteren».

Les også: Viggo Kristiansen fikk anonymt trusselbrev: «Jævla barnemorder. Alle som kjenner deg vet du er skyldig»

I et nytt avhør 20. juni 2022 ble Andersen konfrontert med at det var gjort funn av DNA fra ham på begge jentene og ingenting fra Kristiansen. Han blir konfrontert med at det ikke er noen objektive funn fra Kristiansen.

– Har du noen tanker om at du kan ha gjort dette helt alene? spør avhøreren.

– Jeg håper jo det kommer noe som sier noe annet, svarer Andersen. Han refererer da til at han håper det kan komme DNA-resultater som viser at Kristiansen var på åstedet. På dette tidspunktet er det ikke alle DNA-prøvene politiet har fått svar på i den nye etterforskningen.

KJØRTE TIL OSLO: Jan Helge Andersen i bilen på vei til avhør på Politihuset i hovedstaden 20. juni 2022. Her ble han grillet om DNA, funn av overgrepsmateriale på en PC og fikk beskjed om at han var siktet i drapssaken. Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK (foto brukes med tillatelse)

– Hva tenker du om at det til dags dato ikke er gjort det?

– Det at jeg sitter med ryggen til og ikke ser hva foregår. Sett i dag hadde det vært greit om jeg snudde meg for å se hva som foregikk, svarer Andersen.

På åstedet er det funnet et kjønnshår fra Andersen og annen DNA fra ham. Det er ikke funnet noe biologisk materiale eller tekniske funn som knytter Kristiansen til handlingene.

Nettavisen trenger tips fra publikum. Her kan du tipse vår journalist på mail, eller gjøre henvendelser gjennom kryptert kommunikasjon på Signal eller WhatsApp.

Mener Viggo Kristiansen må ha lagt igjen DNA

– Du har beskrevet en del som foregikk, slår etterforskeren fast.

– Når jeg har sittet med ryggen til … Hva han har gjort vet jeg ikke og jeg synes det er rart at dere ikke kan finne noe som helst.

– Er det rart?

– Ja.

– Fortell, sier avhøreren.

– At dere ikke finner noe som helst. Han må jo ha lagt fra seg noe., sier Andersen og venter lenge før han fortsetter:

– Jeg vet ikke hva jeg skal si.

TØFFE SPØRSMÅL: Det var ikke alle spørsmålene Andersen fikk i avhør han kunne svare godt på. Her fra avhørt på Politihuset i Oslo 20. juni 2022. Nettavisen gjengir bilder og video som tegninger av kildevernhensyn. Foto: Tegning: Sigrid Moe (Nettavisen)

Det er stjerneadvokaten Svein Holden som er forsvarer i saken.

– Jeg er betenkt over at deler av Andersens politiavhør offentliggjøres i forkant av rettssaken, for øvrig har jeg ikke noen kommentarer, sier han til Nettavisen.

Les også: Jan Helge Andersen i politiavhør: Ber om tilgivelse for Baneheia-saken og snakker med Gud

SKEPTISK: Svein Holden er forsvarer for Jan Helge Andersen. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

Andersen: Det kan jeg ikke forklare

Etterforskeren sier dermed til Andersen at det ikke er de som bestemmer hva som skjer videre i saken. Hun sier også at det er Andersen som står igjen alene med ansvaret dersom Kristiansen frifinnes. Men nå drapstiltalte Andersen fortsetter å holde på at han ikke var alene om Baneheia-drapene.

– Så lenge jeg ikke kan forklare mer enn det jeg husker og så lenge man ikke kan finne DNA-bevis som er lagt igjen – da blir man stående der alene, svarer han.

– Men det er noe jeg ikke får gjort noe med.

– Hva tenker du om det?

– Jeg prøver ikke å tenke på det. Det ligger i deres hender. Jeg kan ikke etterforske for å finne … Det er det dere som kan.

Etter dette svarer forteller avhøreren at Andersen allerede har forklart seg om egen aktivitet på åstedet og hva som er funnet av DNA. Så får han spørsmål om hva han tenker om dette.

– Jeg kan bare huske det jeg husker. Hvorfor jeg skal ha gjort mer, det kan jeg ikke forklare.

Les også: Ny Baneheia-bok: «Politiet i brev til Oslo tingrett: Jan Helge Andersen har drept Lena Sløgedal Paulsen»

Statsadvokat Johan Øverberg sier til Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere saken.

Selv om påtalemyndigheten mener Andersen har forklart seg uriktig blir han ikke straffet for dette, noe som har fått den anerkjente forfatteren Bjørn Olav Jahr til å reagere kraftig. Nettavisen har også omtalt at påtalemyndigheten ikke går for forvaringsdom av Andersen. Dette er den strengeste straffereaksjonen i Norge.

RYGGEN TIL: Under en rekonstruksjon i 2001 viste Jan Helge Andersen hvordan han angivelig skal ha sittet med ryggen til det han påstår er handlinger Viggo Kristiansen gjorde. Foto: Politiet

Andersen får vite om hemmelig ransaking

Det er også i dette avhøret, 20. juni 2022, Andersen får informasjon fra politiet om at det er gjennomført hemmelige ransakinger i boligen hans og at han nå er siktet for drapet på Lena Sløgedal Paulsen. I den opprinnelige Baneheia-saken ble han frikjent for å ha medvirket til å ha drept henne.

I dommen fra Borgarting lagmannsrett i desember 2022, hvor Kristiansen blir frifunnet i Baneheia-saken, skriver de svart på hvitt at de legger påtalemyndighetens syn på saken til grunn:

«Etter en samlet vurdering av DNA-bevisene mener påtalemyndigheten at det ikke foreligger DNA-funn som med noen rimelig grad av sikkerhet underbygger at de straffbare handlingene er begått av mer enn én gjerningsperson eller at Kristiansen var involvert i handlingene.»

I et nytt avhør 27. juni 2022, det siste avhøret han var i, ble han konfrontert med to tegninger og noen prikker. De røde prikkene viste hvor hans DNA var funnet på ulike intime steder på begge de to jentene. Undersøkelser slo fast at DNA-funnene var fra Andersen.

– Det er mange prikker, svarer Andersen etter å ha ventet lenge med å svare.

DNA-TREFFENE: De røde prikkene viser hvor på kroppene det er funnet DNA fra Andersen. Figur 1 og 3 fra venstre er treffene foran på jentene. FIgur 2 og 4 er bak. Foto: Tegning: Sigrid Moe (Nettavisen)

– Hvorfor er det funnet DNA som ikke kan utelukkes å være deg, spør etterforskeren?

– Jeg kan bare forklare det jeg husker, svarer Andersen.

– Forklar meg, sier etterforskeren før hun angir et intimt sted et DNA fra Andersen er funnet.

– Det kan jeg ikke forklare.

– Kan du ikke eller vil du ikke?

– Jeg kan ikke forklare.

I dette avhøret opprettholder Andersen at Kristiansen «var der». I et intervju med TV 2 i november 2022 sier Andersen at han ikke var alene om ugjerningene.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kontakt med Viggo Kristiansens bistandsadvokat, Brynjar Meling.

HJELPER VIGGO: Toppadvokaten Brynjar Meling bistår Viggo Kristiansen i Baneheia-saken. Foto: Heiko Junge (NTB)

Påtalemyndigheten: Andersens forklaring lider av svakheter

Da Riksadvokaten, landets øverste påtalemyndighet, besluttet å gå for frifinnelse av Kristiansen, ble det også slått fast at det var foretatt omfattende DNA-prøvetaking og analyser. Likevel var det ikke funnet tekniske spor som med noen grad av sikkerhet kunne knytte Kristiansen til saken.

Riksadvokaten skrev blant annet følgende som er referert i den frifinnende dommen til Kristiansen: «Manglende funn ved DNA-undersøkelser vil normalt ikke utelukke at en person har vært involvert i den straffbare handlingen, men de nye undersøkelsene har i alle fall ikke styrket hypotesen om to gjerningspersoner. Når det gjennom de nye undersøkelsene derimot er påvist flere DNA-treff forenlig med Andersen på begge jentene, er dette et moment av betydning for vurderingen av Andersens forklaring om Kristiansens deltakelse i handlingene».

MØTER I RETTEN: Statsadvokat Johan Øverberg er en av to møtende aktorer i Baneheia-saken (arkivfoto). Foto: Lise Åserud (NTB)

I den frifinnende rettssaken til Kristiansen argumenterte påtalemyndigheten også for at Andersens forklaring på flere sentrale punkter lider av svakheter. De slo også fast at forklaringene om hendelsesforløpet på åstedet og egen rolle i handlingene bærer preg av ansvarsfraskrivelse.

«Andersen plasserer seg selv på sidelinjen og i sin kjerne innebærer forklaringen at alt han gjorde var et direkte resultat av knivtrusler fra Kristiansen. Dette fremstår i seg selv lite troverdig. I tillegg kommer at Andersen har forklart seg skiftende om de seksuelle overgrepene. (...). DNA-sporene trekker i retning av at Andersen rolle på åstedet kan ha vært en annen og mer aktiv enn det han har forklart», er det referert i dommen fra påtalemyndighetens anførsler.

2024-04-14T16:08:52Z dg43tfdfdgfd