MENER STøRE BRYTER LOVEN I DENNE VIDEOEN: – DOBBELTMORAL

Mener Støre bryter loven i denne videoen: – Dobbeltmoral

Et påskeegg fra Arbeiderpartiet til statsministeren skaper reaksjoner.

Partiet har lagt ut en video på TikTok som viser overrekkelsen av påskeegget. Men egget inneholder ikke den tradisjonelle posen med marsipan og Kvikk lunsj.

I årets påskeegg får Støre nemlig en boks med makrell i tomat og en flaske Jägermeister.

Det er særlig den siste som vekker oppsikt.

Jeg la nettopp ut en video hvor jeg holdt en av Heinekens alkoholfrie øl. Da fikk jeg kritikk av Helsedirektoratet og beskjed om at dette var brudd på loven. Også TikTok ba meg slette videoen. Så hvorfor får statsministeren lov til å stå der med en flaske Jägermeister?, undrer TikTok-profil Øyunn Bryn Iversen.

Nå reagerer Iversen på forskjellsbehandlingen av sakene.

Se videoen her:

Fikk kjeft av myndighetene

Iversen fikk både TikTok og Helsedirektoratet på nakken da hun tidligere reklamerte for alkoholfritt rave. Hun har gjennom organisasjonen Morning Beat arrangert slike fester siden 2016.

I videoen hun la ut på TikTok, holdt hun en flaske alkoholfri øl av typen Heineken og snakket om arrangementet. Men det var ikke lov, mente Helsedirektoratet.

De viste til alkohollovens paragraf 9–2 som sier at det blant annet er forbudt å reklamere for varer med samme merke eller kjennetegn for alkoholholdig drikk.

Iversen spurte om et dialogmøte med Helsedirektoratet, men fikk avslag på dette.

– Det har vi ikke kapasitet til, skriver Helsedirektoratet i en e-post Nettavisen har sett.

ALKOHOLFRITT: Prosjektleder og Some-profil Øyunn Bryn Iversen nyter en alkoholfri Heineken, slik hun gjorde i den slettede TikTok-videoen. Foto: Privat

Dette sier de om Støres video

Nettavisen har spurt Helsedirektoratet om de mener Arbeiderpartiet bryter markedsføringsloven med videoen av Støre og Jägermeister-flasken på TikTok.

– Dette er nok ikke reklame i alkohollovens forstand. Men vi oppfordrer generelt alle til å tenke gjennom hva de kommuniserer i sosiale medier der mange barn og unge blir eksponert, svarer avdelingsdirektør Øyvind Giæver i Helsedirektoratet i en e-post til Nettavisen.

Iversen mener det er dobbeltmoralsk at videoen hennes ble fjernet, mens Arbeiderpartiet slipper unna.

– Arbeiderpartiet kan stå der med en svær flaske Jägermeister og en smilende statsminister, men jeg kan ikke markedsføre alkoholfri drikkevarer som selges på et rusfritt arrangement?

Hun mener Støres video er et tydeligere brudd på markedsføringsloven.

– Reglene burde gjelde likt, også for Arbeiderpartiet og statsministeren, legger hun til.

Venstre reagerer

I et intervju med Dagens Næringsliv sier Venstre-leder Guri Melby at hun skvatt da hun så statsministeren på TikTok.

Årsaken er at PST har advart mot bruk av TikTok, fordi kinesiske myndigheter kan få tilgang til store mengder informasjon, også sensitive og personlige opplysninger.

– Jeg lurer på hva slags sikkerhetsvurderinger Støre og Arbeiderpartiet har gjort, i lys av at PST nettopp har advart mot bruken av denne kanalen, sier Melby til DN.

Arbeiderpartiet svarer at de følger rådene til Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Partiet har valgt å være på TikTok for å nå en yngre velgergruppe, forklarer politisk rådgiver Eirin Kristin Kjær.

– Arbeiderpartiet skal være til stede der folk er. TikTok er en av de største sosiale medier-plattformene blant unge, når man ser på daglig bruk, og det er flere partier og politikere som aktive der, sier Kjær til avisen.

Vil nå de unge

Øyunn Bryn Iversen er kritisk til at Ap sier at de vil nå de unge, samtidig som at de legger ut innhold med alkohol. Hun mener statsministeren er med på å fronte en «ukultur» på TikTok.

– Hva slags ukultur?

– Vi har et kulturelt alkoholproblem i dette landet, hvor det er om å gjøre å drikke mest mulig, særlig under høytidene, sier Iversen.

I en video hun har lagt ut på TikTok, utdyper hun kritikken:

– Jeg har ikke problem med at folk tar seg en dram i påsken. Det jeg har et problem med, er dobbeltmoralismen til Arbeiderpartiet. De stemte mot rusreformen. Da synes jeg det er kleint at de bruker en video hvor de egentlig viser at det er dritkult å drikke Jägermeister i påsken, sier Iversen i videoen.

– Selvfølgelig bevisst på det

Arbeiderpartiet bekrefter at de er på TikTok for å nå en yngre velgergruppe.

– I det aktuelle klippet var fokuset på at Arbeiderpartiet er på TikTok og ønske folk en god påske, ikke noe annet. Innholdet på TikTok er laget for å treffe unge velgere som vi møter og har dialog med på TikTok, svarer assisterende partisekretær i Ap, Mari Aaby West.

Det er kommunikasjonsavdelingen på partikontoret som har ansvar for alt innhold som lages og deles på partiet sin TikTok-konto, opplyser hun.

Nettavisen spør hva de tenker om at videoen til Iversen ble fjernet, mens Ap slipper unna med å legge ut innhold med brennevin. De ønsker ikke å kommentere saken til Iversen, og sier at de forholder seg til svaret fra Helsedirektoratet.

– Arbeiderpartiet er selvfølgelig bevisst på det ansvaret vi har som politisk parti for å følge de lover og regler som gjelder, og hvilke verdier vi fremmer i sosiale medier, avslutter West.

2024-04-14T18:13:34Z dg43tfdfdgfd