FRP-KONGEN 80 åR: – DET VAR MIN VERSTE NATT NOENSINNE

Frp-kongen 80 år: – Det var min verste natt noensinne

– Jeg håper Norge klarer å bevare det norske politiske miljøet, der vi er uenige i sak men fremdeles er gode kolleger. Vi ønsker alle det beste for det norske folk, men vi kan være uenige om virkemidlene, sier Carl I. Hagen.

Mannen som har satt det største preget på den norske, politiske høyresiden etter krigen, og som har møtt mer politisk motstand enn de fleste, fyller 80 år mandag. Det gjør han ved å gå på jobb i Stortinget og feire med familien i hagen på Oslo vest om ettermiddagen.

I dag trives Hagen med å sitte på bakerste benk og følge de yngre generasjonene meisle ut norsk politikk fra talerstolen, vel vitende om at han har gitt et betydelig bidrag til hvordan den politikken blir meislet.

For nå er Fremskrittspartiet en betydelig maktfaktor. I 2021 gikk partiet ned seks prosentpoeng og endte med 21 representanter i Stortinget. Et dårlig valg, men eventyrlig sammenlignet med Hagens første år.

Den verste natten

Da Carl I. Hagen tok over som Frp-leder i 1978, hadde partiet null representanter på Stortinget. Ved stortingsvalget i 1981 kjempet de seg inn med fire representanter. Det året stemte 4,5 prosent av Norges befolkning på Frp.

I 1985 falt oppslutningen til 3,7 prosent og Frp var nær ved å bli kastet ut av Stortinget.

– Stortingsvalget i 1985 var min verste natt noensinne, forteller Carl I. Hagen til Nettavisen i dag.

To år tidligere hadde den unge partilederen giftet seg med Frp-sekretæren Eli. De var begge to avhengig av inntekten fra Stortinget.

– Hvis Frp hadde vært ute av Stortinget så hadde verken Eli eller jeg hatt noe å leve av. Den gang ville ikke Carl I. Hagen vært en ettertraktet person på arbeidsmarkedet. Jeg hadde endt opp på Nav, sier Hagen.

1985: Partiformann Carl I. Hagen etter Stortingsvalget i 1985. Ikke bare fikk han reddet sitt politiske liv, men partiet kom også i vippeposisjon. Her med stort smil på vippehuske. Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB

Brakvalget

Men han fikk beholde jobben på Løvebakken, som én av to Frp-representanter på Stortinget. Deretter gikk det bare oppover.

Fire år senere – i stortingsvalget 1989 – gjorde partiet en brakvalg. Fra 3,7 prosent oppslutning i 1985 fikk partiet nå 13 prosent av stemmene. Fra å ha vært to Frp-ere på Stortinget, ble de nå 22 representanter. Fra å være et lite, marginalt parti, hadde Hagen løftet Frp til å bli landets tredje største parti – og det på fire år.

BRAKVALG: Partileder Carl I. Hagen med tommel opp og seierssmil sammen med fru Eli og Tor Mikkel Wara i forbindelse med partiets gode resultater ved Stortingsvalget. Wara var blant Frp-politikerne som kom inn på Stortinget dette året. Foto: Moen, Jørn H./NTB

Tross den betydelige oppslutningen fortsatte Hagen å være en opposisjonspolitiker, uønsket i regjeringsalternativer også på borgerlige side, blant annet på grunn av hans restriktive holdning til innvandring. Den holdningen er ikke forandret.

– I dag ser jeg en betydelig utfordring i fremveksten av en ettergivenhet overfor de som krever særbehandling i Norge. Særlig blant muslimer som krever at vi skal endre vår kultur, vår samfunnsform og det vi står for. Det er mange eksempler på det, for eksempel debatten om å tillate hijab i politiet. Det er ofte små ting i seg selv, men i sum kan det bli mye. Min holdning har vært den samme i 50 år. De som flytter hit må lære norsk og tilpasse seg den norske kulturen, slik alle skal tilpasse seg kulturen i landet de flytter til. When in Rome, do as the Romans do, sier Carl I. Hagen.

Nedenfor kan du se Carl I. Hagen argumentere for sitt syn på innvandring i 1977. Artikkelen fortsetter under vinduet.

Først etter at Siv Jensen tok over som partileder i 2006, ble Frp en spiselig samarbeidspartner når borgerlige regjeringer skulle dannes. I dag har Frp blitt en naturlig del av det borgerlige regjeringsalternativet.

– Frp i dag er mer moderat og folkelig enn den gang jeg var leder. Når vi skulle bygge opp partiet så måtte vi være mer populistisk, men i dag, etter å ha vært i regjering i flere år, ser verden annerledes ut. Frp har blitt et etablert parti med mange dyktige folk, sier Hagen.

NY LEDER: 2006 tok Carl I. Hagen farvel med toppjobben i Frp. Ny Frp-leder ble Siv Jensen. Med henne ble Frp også spiselig for regjeringssamarbeid. Foto: Morten Holm

Velle og fremtiden

Når Carl I. Hagen mandag feirer sine 80 år med familien og venner i hagen på Oslos vestkant, så er det med en god følelse for Frps fremtid. Gjennom plassen på Stortinget og engasjementet i partiet, møter han nye generasjoner som skal ta partiet videre.

– Jeg er veldig optimistisk på partiets vegne. Det er mange flinke unge som virker oppegående. Simen Velle er en åpenbar kandidat. Jeg gir ham min fulle støtte, også etter at de idiotiske tingene han drev med som 18-, 19-åring ble kjent. Han gjorde feil og har innrømmet det. Politikken trenger personer av kjøtt og blod som har gjort feil, sier Hagen og legger til:

– Vi har veldige mange alternative løsninger på mange områder. Hvorfor Høyre er det største partiet på borgerlig side, er ubegripelig. På mange områder er partiet bare et annet alternativ enn Arbeiderpartiet.

NYE GENERASJONER: Carl I. Hagen på Fremskrittspartiets landsmøte i 2023, men med nye ansikter i front. Til Nettavisen sier Hagen at Simen Velle er blant de mange oppegående kandidatene som kan ta partiet videre. Foto: Fredrik Varfjell/NTB

– Har du noen råd til unge som vil gjøre karriere i politikken i dag? Hvordan sto du stødig gjennom de mange oppturer og nedturer?

– Se framover. Finn løsninger for hvordan du kan komme gjennom det på en god måte. Er du i en veldig vanskelig situasjon, så husk at ting går over.

– Sett i bakspeilet, har du noen ting du angrer på, og gjerne skulle gjort annerledes?

– Ja, men det kommer jeg ikke til å si. Det fører ikke noe godt med seg å fokusere på hva jeg kunne gjort annerledes. Jeg vil heller fokusere alt som var bra, sier Hagen.

2024-05-06T03:25:22Z dg43tfdfdgfd