DUKKE I PASSASJERSETET OG GJENGLEMTE KONER. DETTE HISTORIENE VI ALDRI GLEMMER OM ELBILER I KOLLEKTIVFELTET

Dukke i passasjersetet og gjenglemte koner. Dette historiene vi aldri glemmer om elbiler i kollektivfeltet

1. juli 2003 slapp elbilene for første gang inn i kollektivfeltet på E18.

– Det har spart meg uker av mitt liv, sikkert måneder, sier Wenche Langlie fra Hvalstad.

– Riktignok kjørte jeg med polvotter de første årene, for bilen var så godt som uten varmeapparat.

Med ordningen halverte hun reisetiden, anslår hun. Fra Hvalstad til jobben i Oslo tok det nå 20 minutter én vei. Uten samme mulighet ville det fort tatt det dobbelte.

Fra og med mandag denne måtte alle elbileiere stille seg i køen med de andre. Etter 21 år avvikles særordningen, grunnet omfattende veiarbeider i Oslo sentrum, og det er ikke lenger lov for elbiler å kjøre i kollektivfeltet.

TIDLIG UTE: Wenche Langlie var en av de første som kjøpte elbil for å bruke den i kollektivfeltet og ble intervjuet av Budstikka høsten 2003. Foto: KARL BRAANAAS

Først ute i høyrefilen

Muligheten til å suse forbi morgenrushet var sterkt medvirkende til at Langlie gikk til innkjøp av den blå- og sølvfargede Thinken.

Da elbilene slapp inn i kollektivfeltet i 2003, var Langlie en av de første som kastet seg ut i filen lengst til høyre på motorveien. Allerede før skiltene var på plass langs E18 var hun klar, forteller hun i dag.

For sikkerhets skyld sjekket hun først med politiet at det var klar bane.

– Men så ble jeg stoppet og fikk bot likevel, sier hun.

– Den klaget jeg på.

TIDSBRUK: – Det er i køen mellom Asker jeg og Lysaker jeg virkelig sparer tid, fortalte Langlie til Budstikka i september 2003. Etter to måneder i kollektivfeltet var hun sikker: Hun skulle alltid ha sin egen elbil. Foto: KARL BRAANAAS

Det endte med at boten ble henlagt.

De siste årene har hun tatt toget, etter at parkeringsplassen på jobben forsvant. At elbilene nå mister muligheten til å ligge i kollektivfeltet, synes hun ikke noe om.

– Nå er jeg snart pensjonist, men jeg synes det er fryktelig dårlig gjort, rett og slett, å innføre dette på så kort varsel. Folk har jo innrettet livene sine etter dette.

Elbilene har benyttet kollektivfeltet i 21 år – mandag blir det forbudt

Dobling på fem år

De siste fem årene har antall elbiler på veien eksplodert.

I 2018 sto elbilene for 20 prosent av alle passeringene i bomringen i Oslo. I 2023 hadde tallet økt til 40 prosent. Langs bygrensen mot Bærum i vest er andelen tidvis enda høyere. I morgenrushet er over en av to biler – 52 prosent – elbiler. Det viser en kartlegging fra Vianova.

– Det sier litt om utviklingen, sier Halvard Gavelstad, prosjektleder trafikk i Statens vegvesen.

– Trafikken i kollektivfeltene har økt tilsvarende, altså doblet seg de siste fem årene.

ENDRINGER: Halvard Gavelstad er prosjektleder for trafikk Statens vegvesen Utbygging. Foto: Erik Larsstuen

Men fra mandag 6. mai blir det bråstopp.

– Det har blitt mer og mer utfordrende med elbiler i kollektivfeltene, og dette bidrar til betydelige forsinkelser for busstrafikken, sier Gavelstad.

– Vi ønsker å ta elbilene ut av kollektivfeltet, for å prioritere busstrafikken.

Med elbilene vekk, skal bussene sikres bedre fremkommelighet, høyere hastighet og dermed også gi bedre kapasitet til busstrafikken.

– Natt til mandag og natt til tirsdag vil vi skilte om alle riks- og europaveier i Oslo og Akershus, der vi fjerner adgangen for elbiler i kollektivfeltet. Da må elbilene kjøre i de ordinære feltene sammen med de andre, sier Halvard Gavlestad.

Ordningen er midlertidig, og skal i første omgang vare i tre år.

MISTER FORDELER: Eksplosiv økning i elbiler skaper kø-kaos. Etter 20 år med elbilfordeler må elbileiere belage seg på økt reisetid. Foto: KARL BRAANAAS

2,2 millioner i bøter

Mange har spart mye tid på å kruse forbi køen på E18 på vei til jobb. For andre har det kostet dyrt.

I februar i år ble boten økt fra 7.800 til 8.200 kroner for å kjøre ulovlig i kollektivfeltet.

INGEN BØNN: Med eller uten passasjer, fra mandag må alle elbiler ut av kollektivfeltet. Her fra trafikkontroll på E18 ved Gyssestad mellom Slependen og Sandvika. Foto: JOAKIM S. ENGER

Så langt i år er 265 trafikanter stoppet i kollektivfeltet på E18 i Asker og Bærum. Til sammen har de måttet punget ut med nærmere 2,2 millioner kroner i bøter, viser tall Budstikka har hentet fra politiet.

– Det er åpenbart at folk har god råd. Dette er ikke noe du kan trekke fra på skatten, sier John Fiksdalstrand i politiet.

Hvor og når de kontroller er tilfeldig, sier politiet.

I en oversikt fra 2022 skiller tirsdag seg ut som en særdeles dårlig dag for snikkjørere.

Samtidig er menn er sterkt overrepresentert i tallene.

Tre ganger så mange menn som kvinner ble tatt i snikkjøring i 2022, viser en oversikt for hele Oslo politidistrikt. Aldersgruppen 33–43 år er overrepresenterte i statistikken.

Dukke i passasjersetet

Mange har forsøkt seg på kreative løsninger underveis for å slippe å stå i kø.

I 2017 ble en elbilsjåfør stoppet i politikontroll ved Strand i Bærum med et spesielt reisefølge.

Fra sommeren 2015 holdt det nemlig ikke lenger bare med elbil for å kunne kjøre lovlig i kollektivfeltet inn mot hovedstaden. Mellom klokken 07.00 og 09.00 var det kun lov å bruke feltet om du hadde minimum én passasjer.

For å imøtekomme kravet hadde mannen plassert en utstillingsdukke i passasjersetet – med svart parykk, solbriller og boblejakke. Dukken var godt spent fast med sikkerhetsbeltet på.

«Sjåføren fikk kjøre videre, 5.300 kroner fattigere – forelegget ble vedtatt på stedet», skrev politiet senere på sin Twitter-konto.

I etterkant strømmet det på med kommentarer. Noen berømmet sjåføren for hans kreativitet, mens andre mener det var rett og rimelig at han fikk en klekkelig bot:

«Stakkars mann, ikke nok med at dama mangler både armer og ben, men dyr er hun og...»

Glemte kjerring og unger

Mannen med passasjerdukken var ikke den eneste, sier politioverbetjent Inge Frydenlund i Trafikkorpset i Oslo politidistrikt.

– Det var flere som brukte tilsvarende taktikker, der intensjonen tydelig var at det skulle fremstå som om man hadde med en passasjer, sier han.

Det var alt fra lue over nakkestøtten til vesker på skrå. Andre forfektet at hunden var passasjer eller plasserte kosebamser i passasjersetet.

SKREMT: En oktobermorgen i fjor ble 37 bilister ble vinket inn for å ha kjørt ulovlig i kollektivfeltet på E18 ved Strand. – Et skremmende høyt tall, og jeg tror nok vi hadde kunnet doblet antallet hvis vi hadde vært to, sa politibetjent Inge Frydenlund i Trafikkorpset i Oslo til Budstikka den gang. Foto: KNUT BJERKE

De aller fleste legger kortene på bordet når de blir stoppet, sier Frydenlund.

– De fleste skjønner at løsningen de har forsøkt på ikke holder, sier Frydenlund, og forteller at de fleste forhold blir avgjort på stedet med forenklet forelegg.

Andre forklarer kjapt når de blir vinket til side at de trodde barna satt baki eller kona i passasjersetet.

– Folk er kvikke når de svarer, men jeg tror ikke på at så mange glemmer at de ikke har kona i setet ved siden av seg.

BØTER: De fleste forhold blir avgjort med forenklet forelegg på stedet, sier politioverbetjent Inge Frydenlund som stadig stopper biler som snikkjører i kollektivfeltet. Foto: JOAKIM S. ENGER

– Kommer ikke av seg selv

Da ordningen ble innført i 2003, ble det kun solgt en ny elektrisk bil i Bærum. I Asker ble det ikke solgt en eneste en.

I 2010 sto elbiler fortsatt for under 2 prosent av nybilsalget.

Så tok det fyr.

I 2023 sto elbilene for 89 prosent av nybilsalget i Asker og 79 prosent i Bærum. Det viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Leder Per Maltun av Oslo og Akershus elbilforening er redd det kan gå utover salget når elbilene nå kastets ut av kollektivfeltet.

– Jeg mener det er en av fordelene det er litt tidlig å reversere, sier Maltun, som bor på Stabekk.

– Jeg tenker det hadde vært lurt om vi kunne fortsette å bruke kollektivfeltet, for den politikken som har blitt ført for elbil de siste 8–9 årene har vært en skikkelig suksess. Vi vet at den virker, sier Maltun.

UENIG: Per Maltun, leder av Oslo og Akershus elbilforening, mener elbilene burde fått bli i kollektivfeltet. I stedet kunne det justeres på tidspunkt og antall reisende i bilene. Foto: Jamieson Pothecary, Norsk elbilforening

Norge har som mål at alle nye biler solgt i 2025 skal være utslippsfrie.

– Nå utgjør elbiler rundt 90 prosent av nybilsalget. Det er kjempebra, men dette kommer ikke av seg selv. Når det nå stopper opp og man ikke får de samme elbilfordelene, i tillegg til mer avgifter, kan man risikere et tilbakeslag, mener han.

For det er fortsatt er en lang vei å gå, ifølge Maltun.

– Bare rundt 36 prosent av alle personbiler i hele Norge er elbiler. Det tror jeg mange politikere glemmer litt, sier han.

– Men det begynner å bli trangt i kollektivfeltet?

– Ja, vi skjønner utfordringen og det er helt klart at kollektivtrafikken må frem. Men man kunne kanskje løst det på andre måter, både med tidspunkter og antall folk i bilene, sier han.

Selv har Maltun kjørt elektrisk siden 2013.

– Jeg har ikke sett meg tilbake siden. Jeg kommer aldri til å kjøre bensin eller diesel igjen. Jeg ser ingen nedsider.

Har løst tidsklemme med elbil

Thor Ingham (44) bor på Nedre Billingstad, jobber i Oslo sentrum og er lett bekymret for hva mandagen bringer når han ikke lenger kan ligge i kollektivfeltet.

Annenhver uke må han levere barna på åtte og elleve på Mellom-Nes skole.

– Nå har vi også fått en valp som går i hundebarnehage på Syverstad gård.

FIRBEINT VENN: 14 uker gamle Molly er familiens nyeste medlem. Foto: Kine Thorsen

Hvalpen skal leveres etter at barna er levert på skolen og hentes før minstemann slutter på SFO. Den kabalen kommer neppe til å gå opp når nye regler kommer fra mandag.

At ungenes fotballtrening slutter klokken 16.30 på onsdager og starter 17.00 på mandager og torsdager, er en ekstra joker. Hittil har det latt seg løse med bil.

– Jeg er litt spent. Jeg har ikke noen annen løsning enn at jeg kommer for sent de dagene jeg har tidlige møter. For jeg kommer til å kjøre, sier Ingham.

Nå blir det fire dager i Oslo og hjemmekontor den femte.

UTFORDRENDE: Med både hund og barn som skal hentes og leveres og full jobb er det vanskelig å styre unna bilen, sier Thor Ingham. Foto: Kine Thorsen

Ingham har forståelse for at de gjør som de gjør, sier han, bussen må frem.

– Det ideelle hadde selvsagt vært å kjøre kollektivt sier han, men konstaterer at tidsklemma og tog alltid ender i minus.

Når han er ferdig med levering av bikkje og barn er pendlerparkeringen full.

– Jeg ser at mange parkerer bilen på Ikea og tar bussen. Jeg vet ikke hvor greit det er, men det er vel kanskje det beste alternativet jeg sitter på nå.

I TIDSNØD: – Det ideelle hadde selvsagt vært å kjøre kollektivt, sier Thor Ingham, men konstaterer at tidsklemma og tog for han alltid ender i minus. Foto: Kine Thorsen

– Betydelig høyere kødannelser

Halvard Gavelstad i Statens vegvesen tror mange pendlere vil følge rådet om å reise kollektivt mandag.

– Men det vil nok bli betydelig mer kødannelser enn det som er normalt, sier han.

Til Budstikka har prosjektlederen tidligere anslått at biltrafikken vil øke med 20–25 prosent i de ordinære feltene fra 6. mai. Det betyr vesentlig mer kø og ekstra forsinkelser – først og fremst i morgen- og ettermiddagsrushet.

Elbilene fjernes ikke bare for å gi bussene klar bane, sier Gavelstad.

Hammersborgtunnelen på Ring 1 i Oslo sentrum skal bygges om. Underveis vil tunnelen stenges helt for biler, derfor er det nødvendig å redusere biltrafikken inn til hovedstaden.

– Normalt ville vi bare stengt ett løp, slik at trafikken kunne gått gjennom det andre. Men på grunn av terrorsikring må vi senke hele tunnelen, sier han.

– Da må vi stenge begge løp og ulempene blir dobbelt så store. Det gjør at vi må ha færre biler inn til sentrum, både el- og fossilbiler, og flere over på kollektivt, sier han.

STYR UNNA: Tomm Berger, seksjonsleder for trafikk i Oslo politidistrikt, håper flere klarer å styre unna bilen når kollektivfeltet stenges. Foto: Ole Berg-Rusten

Tomm Berger, seksjonsleder for trafikk i Oslo politidistrikt, er spent på hvordan de nye reglene slår ut på trafikkbildet.

– Vi er forberedt på at det kan bli litt kaotisk de første dagene, med ekstra trafikk og trafikale utfordringer. Men vi håper at folk skjønner at dette har kommet for å bli og nå vurderer å reise på annet vis enn med bil hvis de kan.

– Vil dere skjerpe kontrollene i kollektivfeltet de neste dagene, eller får bilførerne litt tid til å venne seg til de nye reglene?

– Det blir ikke noe ekstra innsats på kollektivfeltet nå. Jeg tenker at vi skal la trafikkbildet justere seg litt innledningsvis, men vi kommer også til å gjennomføre kollektivfeltkontroller fremover, sier Berger.

– Det har vist seg at det har vært et behov for det.

2024-05-07T04:49:25Z dg43tfdfdgfd