DEXTER BLE FUNNET: – HAR BIDRATT TIL INTERESSE FOR NASJONALSKATTEN VåR

Dexter ble funnet: – Har bidratt til interesse for nasjonalskatten vår

Dexter ble funnet omkommet med en drone i dag. Ifølge eieren Benedikte Hokland Otterstad skal de ha funnet han i fjellveggen.

– Vi trøster oss med at han levde sine beste dager på sommerferie i Lofoten med masse tur som han elsket over alt, skriver hun.

Eieren Otterstad skriver at det er rørende hvor mye engasjement det har vært under letingen.

– Dexter sine siste spor har satt sine spor rundt om i hele landet, og som en fattig trøst har han bidratt til en enda større interesse for denne nasjonalskatten vår.

Les også: Her tas Nihla (14) av gaupa: – Jeg ble forbanna

Historie

Det er flere som har meldt seg for å hjelpe til i søket etter Dexter som er av den utrydningstruede rasen Norsk lundehund. På Norsk Kennel Klub (NKK) sine nettsider kan en lese at rasen er vennlig, nysgjerrig og årvåken.

– Lundehunden er en stor personlighet i liten hund, og den kan være litt egenrådig, men også ganske lærevillig, står det på deres nettside.

Ifølge NKK er rasen blitt brukt over store deler av Norges kyst. Man vet ikke hvor gammel rasen er, men anslår at den er over 400 år gammel. Den ble brukt til å hente lundefuglunger levende ut fra steinur. Den skal ha vært et viktig ledd i Kyst-Norges næringsvei. Kjøttet til lundefuglene ble brukt til menneskeføde, mens fjær og dun ble brukt til sengetøy eller eksportert sørover.

Les mer om Dexter:

Les også: Hunden falt ned fra fjellet, nå trenger de hjelp for å lete: – Vi hørte han bjeffe

937 hunder

På midten av 1800-tallet gikk de over til å fange lundefugl med nett og behovet for hunden forsvant. I Måstad på Værøy, hvor forbindelsene med omverden var dårlig tok de vare på stammen av lundehunder.

– Under andre verdenskrig utryddet valpesyken nesten alle hundene på Måstad, som så fikk hunder tilbake fra Hamar. Valpesyken rammet senere også Østlandet og mot slutten av 1950-tallet var stammen igjen svært liten, skriver NKK

I 2016 var det 84 nyregistrerte valper. Rasen regnes i dag som reddet, men bør øke i antall for å være sikret ei trygg og livskraftig framtid. Norsk Lundehundklubb skriver på sine nettsider at det ved siste telling i 2022 var 937 hunder av rasen.

Les også: Eieren så ikke at Dexter gikk utfor: – Vi hørte at han bjeffet intenst en stund etter fallet

Les også: Dexter forsvant ned fjellsiden på Himmeltinden: – Vi hørte han bjeffe på vei ned

2024-07-25T11:18:11Z dg43tfdfdgfd