DANBY CHOI PRESSES På LøNNEN: – JEG HAR KONTROLL

Danby Choi presses på lønnen: – Jeg har kontroll

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Tirsdag morgen deltok redaktør Danby Choi i en paneldebatt om pressestøtte på Pressens Hus. Chois avis Subjekt er en av dem som mottar pressestøtte, noe redaktøren mener er viktig for å kunne ha et «bedre levegrunnlag mot kjempene».

– Vi har dessverre en mediesituasjon som minner om situasjonen i veldig mange markeder, hvor det er noen få store konserner som «takes it all», sier Choi til Nettavisen i etterkant av møtet.

Choi reagerte også kraftig på en tidligere Nettavisen-sak om ham. Se det hele her:

– Jeg mener at Amedia, Schibsted og de største konsernene minner om Espresso House, illustrerer Choi.

Kaffebarkjeden finnes overalt i Norge, og du får det samme servert alle stedene. At for eksempel Nettavisen, Avisa Oslo, Bergensavisen og Nidaros deler på artikler gjennom Amedia-samarbeidet gjør at journalistikken blir likere, mener Choi.

– Det siles gjennom den samme trakta. Jeg tror alle forstår at det blir et problem dersom én eier, eier alle mediene i Norge. Og da vil de kanskje også skjønne at det er et problem, at det blir stadig flere medier på stadig færre hender, legger Subjekt-redaktøren til.

Nettavisens sjefredaktør, Gunnar Stavrum, kommenterte saken mandag:

– Så lenge avisene følger redaktørplakaten og ikke forsøker å tvinge redaktørene til å skrive eller la være å skrive noe, så ser jeg ikke problemet med å ha felles abonnementsystem eller tekniske løsninger.

Les hele Stavrums kommentar: «Pressestøtte-baronene» gråter for sin syke mor

Presses på lønn: – Jeg har kontroll

Subjekt får over 2,1 millioner kroner i pressestøtte gjennom statsbudsjettet. Nylig måtte de tilby sluttpakke til to av deres elleve ansatte. Selv har Choi en redaktørlønn på 1,2 millioner kroner. Til sammenligning tjente Klassekampen-redaktør Mari Skurdal, som også deltok i paneldebatten, 750.000 kroner i 2022.

– I forbindelse med sluttpakkene til dine ansatte sa du til Medier24 at du måtte ta grep over de økonomidelene du hadde kontroll over, som er kostnadsbesparelser. Men hvorfor var det ikke aktuelt å gjøre noe med din egen millionlønn?

– Nå er det fastsatt hva redaktørlønnen i Subjekt er. Og så er det også fastsatt hva startlønnen i Subjekt er og hva alle de ulike som jobber hos oss tjener.

– Så dette har du ingen kontroll over?

– Jeg er sjefredaktør og styreleder i Subjekt. Jeg har kontroll over absolutt alt. Men dessverre så måtte vi kutte i staben vår av hensyn til fremtidsutsiktene til en mediebransje som har det veldig vanskelig. Det er ikke bare Subjekt som kutter nå. Det er kutt i TV 2 og i VG og i Schibsted og i Amedia-aviser og overalt i hele mediebransjen. Men vi ser lyst fremover herfra og har jo vært en avis som har vokst veldig raskt de siste årene, svarer Choi.

AKTIV: Choi ber om taletid i Pressens Hus. Her mellom Klassekampen-sjef Mari Skurdal og tidligere Brann-kaptein, nå statssekretær i Kulturdepartementet, Erlend Hanstveit. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

– Hvordan har du opplevd at det blir stilt spørsmål rundt lønnen din i offentligheten?

– Det er helt ok. Jeg jobber jo som redaktør og jeg sender journalisten mine ut i felten hele tiden og krever svar fra andre. Så det er ikke noe problem at folk spør meg om ting, svarer Choi.

– Jeg har snakket med 200 journalister de siste dagene

Avisene som mottar pressestøtte trenger ikke oppgi hva redaktørene deres tjener. Da Nettavisen i forrige uke stilte Choi flere spørsmål, blant annet om hva han tjente for å kunne ha råd til sin nye villa, svarte sjefredaktøren følgende i en SMS:

– Det må dere vente til blir offentlig. Jeg har ikke tid til å gå inn i dette nå.

Les Anne Holts kommentar: Et forsøk på forhåndssensur av Danby Choi

Noen minutter etter at Nettavisen publiserte saken skrev Choi følgende i en ny SMS:

– Min redaktørlønn fra Subjekt er 1,2 millioner kroner. Det har jeg opplyst pressen om før.

DEBATT: Går vi mot en ensretting av mediebransjen? Det var ett av temaene tirsdag morgen. Foto: Martin Habbestad (Nettavisen)

På spørsmål i Pressens Hus om hvorfor han plutselig fikk tid til å svare Nettavisen, svarer Choi, som de siste ukene har vært hyppig omtalt i media angående både 17. mai-taler, villasaker, «Spillet» på TV 2:

– Du, jeg har snakket med kanskje 200 journalister de siste fem-seks dagene. Innboksen min har vært ekstremt full. Og så var dette en sak som hastet virkelig minst av alle sammen. Så jeg spurte hele tiden om vi kunne vente litt, og så klarte jeg å finne frem litt info likevel, svarer Choi.

– Du fikk mye støtte i kommentarfeltet i saken, der den mest populære kommentaren er «Er det bare meg -- eller er venstresidens aktivister ute etter å "ta" Danby Choi? Mange "drittpakker" i pressen» Hva tenker du om det?

– Jeg skjønner jo virkelig ikke hva dere prøver å lage med den saken, innleder Choi.

– Det er ikke nødvendigvis bare venstresiden, men nå er jo jeg blitt en offentlig person, og ikke minst av tidobbelt størrelse siden sist, egentlig. Så det er mange debatter, både om Amedia, og om 17. mai, og om «Spillet», og om hvilke redaktører som er mest kjente i Norge, og så videre. Og disse pågår samtidig. Og jeg tåler veldig godt offentlighetens søkelys, og jeg synes det er veldig bra at folk er etter meg også, hvis de vil. Men vi må vente litt og forstå at det kan ta mer enn en halvtime å svare på en melding noen ganger.

Les også: Danby Chois millionvilla vekker oppsikt: Spekulasjonene hagler

For ordens skyld: Choi fikk over et døgn på seg til å svare Nettavisen angående artikkelen som dreide seg om lønnen hans.

2024-04-17T04:24:29Z dg43tfdfdgfd